ERC i JxCat demanen una comissió al congrés espanyol sobre el 17-A

  • Exigeixen les compareixences del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, i l’ex-director del CNI, Félix Sanz Roldán

VilaWeb

ACN

16.07.2019 - 12:03
Actualització: 16.07.2019 - 15:38

ERC i JxCat han registrat conjuntament peticions per a la creació d’una comissió d’investigació al congrés espanyol sobre els atemptats de La Rambla i Cambrils. A més, l’han acompanyat de peticions de compareixença del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, i l’ex-director del CNI, Félix Sanz Roldán. Els dos grups volen que s’esclareixin les informacions que revela Público sobre la relació entre els serveis secrets espanyols i l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satti, autor intel·lectual dels atemptats.

El portaveu d’ERC al congrés, Gabriel Rufián, ha exigit l’obertura de la comissió que els grups PP i PSOE van tombar. Sobre les compareixença Sánchez, Robles i Sanz Roldán, el diputat ha dit que cal que ‘donin unes explicacions que qualsevol demòcrata ha d’exigir i que en qualsevol país civilitzat i plenament democràtic haurien d’existir’. Aquesta qüestió, segons Rufián, ha de ‘preocupar tots els demòcrates pensin el que pensin’ perquè ‘quan hi ha un atemptat tan greu al teu país tinguis la bandera que tinguis al balcó vols saber què ha passat’. ‘Imaginin que es demostrés que els responsables de l’11-S tenien algun tipus de relació amb l’FBI… la gent al·lucinaria’, ha dit Rufián. 

La portaveu de JxCat al congrés, Laura Borràs, ha afirmat que ‘sembla que les informacions confirmen la gravetat’ de la relació entre el CNI i l’imam de Ripoll. Tot plegat, segons Borràs, és una qüestió ‘de gran gravetat’ que s’ha d’esclarir ‘amb llum i taquígrafs’ com es faria ‘a qualsevol país civilitzat’. Ha recordat que a la comissió d‘investigació del parlament l’ex-secretari d’estat espanyol de Seguretat, José Antonio Nieto, va atribuir als Mossos la responsabilitat de no detectar la radicalització de l’imam de Ripoll i va negar que tingués coneixement d’aquesta relació. ‘Sembla que les informacions publicades ho confirmen i són fets d’enorme gravetat’, ha apuntat Borràs. 

El Síndic també demana una explicació

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també ha demanat al govern espanyol ‘una resposta oficial’ sobre els vincles que mantenia l’imam de Ripoll. Després de conèixer aquesta informació, s’ha dirigit al Ministeri de Defensa, al Ministeri de l’Interior i al Defensor del Poble ‘per demanar una resposta oficial i determinar en quina mesura aquest fet va dificultar o va impedir la necessària coordinació policial’.

El Síndic, que al novembre del 2017 ja va apuntar que havia informacions que indicaven al caràcter de confident de l’imam de Ripoll i que això podria haver tingut alguna repercussió negativa a l’hora de detectar la seva radicalització i prevenir els atemptats, reclama ara ‘una investigació exhaustiva i transparent sobre la condició o no d’Abdelbaki es Satty com a confident policial’.

Sobre les explicacions donades en relació amb els atemptats, el Síndic ha insistit en ‘la falta d’informació institucional que ha tingut la ciutadania’. ‘Els poders públics, cadascun des del seu nivell de responsabilitat, i sobretot el govern de l’estat i les corts generals, haurien d’haver abordat el tema públicament amb celeritat i transparència institucional’, retreu el defensor en un comunicat.

El Síndic apunta que “si bé és cert que el Parlament de Catalunya va crear la Comissió d’Investigació a l’abril del 2018, el congrés espanyol va tractar el tema en el marc de la Comissió de Despeses Reservades i, per tant, no ha estat accessible per a la ciutadania”. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor