ERC, Junts, PSC i comuns tanquen un acord que defineix el castellà com a “llengua d’ús curricular i educatiu”

  • La CUP se'n desmarca perquè considera que seria reconèixer el castellà com a llengua vehicular

VilaWeb

Redacció

24.05.2022 - 20:05
Actualització: 24.05.2022 - 20:07

ERC, Junts, PSC i comuns han tancat un acord per a respondre a la imposició del 25% de castellà del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El text defineix el castellà, igual que el català, com “a llengua d’ús curricular i educatiu”. És una proposició de llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari, que defineix el català com a llengua pròpia de Catalunya. Del català, també en diu que és “la normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut”. Del castellà, en diu: “És emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre.” Aquests projectes lingüístics han de seguir uns criteris, el primer dels quals és aquest: “L’ensenyament i l’ús curricular i educatiu del català i del castellà han d’estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius per tal que tot l’alumnat assoleixi el domini oral i escrit de les dues llengües oficials al final de l’educació obligatòria.”

Vegeu el text sencer de l’acord ací:

Aquesta proposició de llei, que s’inclourà al ple que comença demà i que es votarà a partir de divendres al migdia, s’ha aprovat després de setmanes de negociació per a disposar d’un text que servís per a donar resposta a l’exigència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de fer més hores de castellà a l’escola (un mínim del 25%). El mes de març, aquests mateixos partits van arribar a un acord per a reformar la llei de política lingüística tot reconeixent-hi per primera vegada el castellà com a llengua d’ús a l’escola. D’aquell acord, Junts se’n va despenjar i finalment, després de moltes queixes entre la comunitat educativa, va acabar desestimant aquella opció.

La negociació s’ha centrat finalment per la proposició d’una llei ad hoc per a respondre al TSJC, que ja va desestimar aquella primera proposta de canvi de la llei de política lingüística i que va fixar un ultimàtum el 31 de maig –d’avui en vuit– perquè el Departament d’Educació donés les instruccions per a augmentar l’ús del castellà. Aquest nou text ja no serà sols un acord, sinó una llei aprovada, i el tribunal haurà de dir si l’accepta com a resposta.

Llengües d’ús curricular i educatiu, sense percentatges

En el text, el castellà hi és reconegut com a llengua d’ús curricular i educatiu, i la definició del pes que han de tenir en l’aprenentatge l’una llengua i l’altra es deixa en mans dels projectes lingüístics que decideixi cada centre, d’acord amb criteris pedagògics. No s’hi introdueixen percentatges i la validació dels projectes de cada centre serà feta pel Departament d’Ensenyament.

Quan li han demanat si la llei reconeix el castellà com a llengua vehicular, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, s’ha remès “a la literalitat de la llei”, i ha afirmat: “No defineix el castellà com a llengua vehicular sinó que s’hi refereix com a llengua d’aprenentatge d’acord amb la manera com ho estableixin els projectes de cada centre.”

La portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales, diu que la definició del castellà com a llengua d’ús educatiu “en cap cas no vol dir que el castellà sigui la llengua vehicular, és a dir, la llengua d’aprenentatge. Això que hem fet avui no té res a veure amb el que vam fer el mes de març. Hem estat acompanyats del teixit educatiu i hem anat compartint-ho amb ells.”

Ho veu ben diferent la CUP, que ha anunciat que s’havia desmarcat d’aquest acord perquè considerava que la referència al castellà com a llengua curricular equivalia a donar-li el tractament de llengua vehicular.

El govern català també aprovarà un decret llei per a mirar de protegir les direccions dels centres de represàlies judicials, però el text encara no s’ha fet públic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor