28.09.2023 - 17:55
|
Actualització: 28.09.2023 - 22:35
ERC, Junts i la CUP han arribat a un acord perquè el parlament aprovi demà una resolució sobre l’amnistia com a colofó del debat de política general. Els tres partits discrepaven sobre l’abast que havia de tenir l’amnistia i pel paper del govern en la negociació que s’ha obert amb el PSOE. Finalment, la cambra defensarà la necessitat d’una llei d’amnistia per deixar sense efecte les causes tipificades com a infracció penal o administrativa, en relació a l’exercici d’autodeterminació de Catalunya. Esmenta que ha de partir dels continguts de la proposició de llei orgànica que els tres partits van registrar el 2020 conjuntament al congrés espanyol i que no va ser admesa a tràmit per la mesa. També inclou que, en la tramitació de la llei, es faran totes les accions que calgui perquè s’hi pugin acollir “totes les persones represaliades per motius polítics” i en defensa de “drets i llibertats en el context de conflicte social i polític amb l’estat espanyol”. Pel que fa al lideratge en la negociació, el parlament instarà el govern de la Generalitat i les institucions catalanes a “sumar-se a l’esforç col·lectiu” perquè s’aproi la llei, i a fer-ne un seguiment proactiu de l’aplicació tan bon punt tiri endavant. Aquest és el contingut de la transacció a què han arribat després que els tres partits registressin ahir tres propostes de resolució diferents.
ERC i Junts també han acordat una altra resolució perquè el parlament es pronunciï a favor que els partits catalans amb representació a les corts espanyoles no donin suport a una investidura d’un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per a fer efectives les condicions per a la celebració d’un referèndum. Tot apunta que tirarà endavant, perquè fonts de la CUP diuen que no hi votaran en contra. És a dir, que s’abstindran o hi votaran a favor. El PSC i els comuns, que són a l’altra banda de la taula, s’han distanciat de les condicions que han fixat els independentistes. La proposta també pretén que el parlament manifesti que la resolució del conflicte sigui per la via política i democràtica i es referma en la defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació. Afirma que el mandat de l’1-O només podrà ser substituït per un referèndum acordat amb l’estat espanyol.
Pel que fa a l’amnistia, la fórmula acordada pels tres partits relliga les diferències que mantenen amb un redactat prou obert que satisfà les demandes tots i que els permetrà posar el focus en un element o en un altre en funció dels seus interessos. ERC acotava l’abast de l’amnistia a les infraccions penals o administratives vinculades a la defensa de l’exercici del dret d’autodeterminació. Junts parlava de l’independentisme en general i, la CUP, reclamava que la llei es basi en la del 2020 i s’hi facin modificacions perquè inclogui “totes les persones represaliades per motius polítics”. És a dir, causes derivades de mobilitzacions socials, antifeixistes, feministes, per la llibertat d’expressió, etc. El nom de la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha planat sobre la negociació, perquè ERC i la CUP estan en contra que l’amnistia pugui incloure la seva condemna pels delictes de prevaricació i falsedat documental per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Junts tampoc no compartia la proposta d’ERC perquè el parlament instés el govern a fer “totes les gestions oportunes” per a fer possible la llei. Fonts de Junts remarquen que l’executiu de Pere Aragonès no compta amb el seu suport per a liderar la negociació amb el PSOE i consideren que ho han de fer els partits. Junts subratlla que negocia, de fet, directament amb els socialistes espanyols sense intermediaris i amb discreció.
El parlament constatarà la falta de confiança en el govern
El parlament també constarà demà la debilitat parlamentària del govern d’Aragonès. El PSC, Junts i En Comú Podem es votaran recíprocament a favor les iniciatives que han presentat en aquesta línia, segons que confirmen fonts dels tres partits. La cambra constatarà, com diu la resolució del PSC, que un any després del trencament del govern de coalició d’ERC i Junts, persisteix i fins i tot s’ha accentuat la manca de confiança de la majoria en el govern. També manifestarà la “inexistència de rumb” i la desorientació a l’hora de fixar prioritats de país”. Segons que diu la iniciativa de Junts, el parlament afirmarà igualment que la falta de confiança de la majoria parlamentària en el govern provoca “feblesa, inestabilitat i manca de previsió” per a entomar els reptes de Catalunya. La dels comuns, que igualment prosperarà, critica la falta de lideratge i d’iniciativa política i legislativa, i reclama a l’executiu que presenti una proposta de pressupost per a l’any vinent en temps i forma.