La comissió d’investigació sobre el Catalangate al congrés espanyol es dilueix

  • El PSOE acorda amb ERC de diluir-la dins la comissió sobre l'operació Catalunya

VilaWeb
Redacció
17.10.2024 - 17:28
Actualització: 17.10.2024 - 23:00

La comissió del congrés espanyol encarregada d’investigar específicament l’espionatge contra dirigents independentistes amb el programa Pegasus deixarà d’existir i el pla de treball s’inclourà dins la comissió que estudia l’operació Catalunya, que aquesta setmana ja ha començat les compareixences.

L’agost del 2023, en canvi del suport d’ERC i Junts a Francina Armengol com a presidenta de la cambra, els socialistes van accedir a crear tres comissions; una sobre l’operació Catalunya, una altra sobre els atemptats del 17-A i una tercera sobre el cas Pegasus, també anomenat Catalangate. Totes tres es van constituir el 28 de febrer, però, a la tornada de l’estiu, el PSOE, ERC i Junts van pactar d’activar solament les dues primeres i deixar per a més endavant aquesta darrera, la qual investiga uns fets que van tenir lloc quan Pedro Sánchez ja era president del govern espanyol. Ara el PSOE i ERC, que era el partit més interessat inicialment en la constitució d’aquesta comissió, han acordat de diluir-la dins de la de l’operació Catalunya.

El primer termini perquè les tres comissions presentin les conclusions acaba el 28 d’octubre, i la setmana que ve el ple aprovarà una pròrroga de les dues primeres, però deixarà caducar la de Pegasus.  Junts explica que el partit ha defensat que “Pegasus és una de les peces de l’operació Catalunya i així consta al pla de treball” i que la decisió d’incloure Pegasus dins l’operació Catalunya ja s’havia pres fa uns mesos i ara era “coherent de prescindir-ne”.

El cas Pegasus va esclatar el 2022, quan es va saber que bona part dels polítics independentistes, incloent-hi el president d’aleshores, Pere Aragonès, havien estat espiats per aquest programa que utilitza el CNI. L’executiu espanyol va haver de comparèixer al parlament i va negar haver espiat polítics.

El mes de març passat, els grups ja van registrar els noms de les persones a qui volien citar per comparèixer a la comissió, entre els quals hi havia Pedro Sánchez, la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles; el responsable d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; l’ex-vice-presidenta econòmica Nadia Calviño; l’ex-vice-presidenta política Carmen Calvo, i l’ex-director de gabinet de Sánchez Iván Redondo. ERC també va sol·licitar que acudís al congrés espanyol el president Aragonès, i Junts hi volia citar els presidents Carles PuigdemontArtur Mas i Quim Torra.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor