22.03.2024 - 10:47
|
Actualització: 22.03.2024 - 13:49
La taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol continuarà a la nevera. Segons que han anunciat ERC i el PSOE en un comunicat conjunt, han suspès la reunió que havien previst per al primer trimestre de l’any —però que encara no tenia data— per la convocatòria de les eleccions a Catalunya del 12 de maig. L’última vegada que tots dos governs es van reunir en el marc de les converses per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol fou el 7 de juliol de 2022, fa prop d’un any i mig.
Durant tot l’any passat la taula de diàleg no es va reunir amb l’argument que les convocatòries electorals municipals, autonòmiques i espanyoles ho feien inviable. I ara, amb les eleccions catalanes pel mig, l’argument és el mateix, tot i que l’any passat el president Aragonès va dir que les reunions de la taula haurien de ser independents de les cites electorals. “El diàleg no hauria d’estar sotmès a incentius de tàctica política dels partits. […] Que els presidents puguin dialogar, reunir-se, arribar a acords i abordar el conflicte no hauria d’estar condicionat per interessos a curt termini i electorals. Per mi, no ho està”, va dir.
Segons el comunicat conjunt, l’ajornament s’ha decidit en l’espai de converses entre partits per a avançar en la situació política que ERC i el PSOE van pactar en l’acord d’investidura de Pedro Sánchez. “Aquest espai compta amb un mecanisme internacional que té les funcions d’acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació”, diuen.
A la darrera reunió de la taula de diàleg es va acordar d’avançar en la desjudicialització. Un pacte que, de retruc, feia comprometre totes dues parts que l’activitat política i institucional s’havia de fer dins l’ordenament democràtic vigent, en una referència implícita a la constitució espanyola. Després d’aquest document, el PSOE i ERC van acordar de derogar el delicte de sedició i de reformar el de malversació i desordres públics del codi penal espanyol. A banda, també van tancar un acord sobre l’impuls i la protecció del català que comprometia el govern espanyol a impulsar-lo i defensar-lo.