ERC i el PSOE congelen per les eleccions la taula de diàleg, que no es reuneix d’ençà de l’estiu del 2022

  • L'any passat ja no es va reunir per les eleccions municipals, autonòmiques i espanyoles

VilaWeb
Arnau Lleonart
22.03.2024 - 10:47
Actualització: 22.03.2024 - 13:49

La taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol continuarà a la nevera. Segons que han anunciat ERC i el PSOE en un comunicat conjunt, han suspès la reunió que havien previst per al primer trimestre de l’any —però que encara no tenia data— per la convocatòria de les eleccions a Catalunya del 12 de maig. L’última vegada que tots dos governs es van reunir en el marc de les converses per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol fou el 7 de juliol de 2022, fa prop d’un any i mig.

Durant tot l’any passat la taula de diàleg no es va reunir amb l’argument que les convocatòries electorals municipals, autonòmiques i espanyoles ho feien inviable. I ara, amb les eleccions catalanes pel mig, l’argument és el mateix, tot i que l’any passat el president Aragonès va dir que les reunions de la taula haurien de ser independents de les cites electorals. “El diàleg no hauria d’estar sotmès a incentius de tàctica política dels partits. […] Que els presidents puguin dialogar, reunir-se, arribar a acords i abordar el conflicte no hauria d’estar condicionat per interessos a curt termini i electorals. Per mi, no ho està”, va dir.

Segons el comunicat conjunt, l’ajornament s’ha decidit en l’espai de converses entre partits per a avançar en la situació política que ERC i el PSOE van pactar en l’acord d’investidura de Pedro Sánchez. “Aquest espai compta amb un mecanisme internacional que té les funcions d’acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació”, diuen.

A la darrera reunió de la taula de diàleg es va acordar d’avançar en la desjudicialització. Un pacte que, de retruc, feia comprometre totes dues parts que l’activitat política i institucional s’havia de fer dins l’ordenament democràtic vigent, en una referència implícita a la constitució espanyola. Després d’aquest document, el PSOE i ERC van acordar de derogar el delicte de sedició i de reformar el de malversació i desordres públics del codi penal espanyol. A banda, també van tancar un acord sobre l’impuls i la protecció del català que comprometia el govern espanyol a impulsar-lo i defensar-lo.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor