13.06.2023 - 19:32
|
Actualització: 13.06.2023 - 22:38
ERC i el PSC han arribat a un acord per a governar les diputacions de Tarragona i de Lleida amb presidència per als republicans, que van imposar-se a les eleccions del 28M en el cas de Tarragona i van ser segona força a Lleida. En el cas de la Diputació de Lleida, a l’acord també hi participaran els grups d’Unitat d’Aran (UA) i Pacte Local (PL), filial del PDECat.
Junts s’havia ofert a compartir les presidències de les diputacions de Tarragona i Lleida –amb dos anys per a cada formació– perquè continuessin en mans independentistes, però els republicans finalment han rebutjat l’oferiment i s’han decantat per pactar amb el PSC.
A les eleccions del 28M, Junts i ERC van obtenir majories en ambdues cambres, amb divuit diputats a Lleida (deu per a Junts i vuit per a ERC) i disset a Tarragona (nou per a ERC i vuit per a Junts, els mateixos que el PSC). L’aritmètica post-electoral permetia, per tant, que ERC i Junts poguessin governar ambdues cambres sense necessitar el suport d’una tercera força al llarg de la legislatura entrant.
Des del 2019, ambdues cambres havien estat governades en coalició entre ERC i Junts amb dos republicans al capdavant: Noemí Llauradó en el cas de la Diputació de Tarragona i Joan Talarn en el cas de la Diputació de Lleida. En el cas de la Diputació de Girona, Junts i ERC ja han tancat l’acord que els permetrà revalidar el mandat durant quatre anys més.
L’acord amb el PSC suposa, per tant, un gir en la situació d’ambdues cambres. En el comunicat d’anunci del pacte, tant ERC com el PSC han proposat de “blindar-se de dinàmiques polítiques d’àmbit nacional en les quals, lògicament, les forces polítiques signants de l’acord mantenen posicions discrepants. L’any 2019 Junts ja va pactar amb el PSC per a assegurar-se el control de la Diputació de Barcelona, en una decisió controvertida que suscità moltes crítiques per part d’ERC.