22.04.2021 - 20:22
|
Actualització: 22.04.2021 - 20:48
Quart dia de reunions consecutives al parlament. L’entesa per a l’acord entre ERC i JxCat avança lentament. Encara no han format el govern però ja saben quins mecanismes faran servir per a garantir que no sorgeixin discrepàncies quan es constitueixi. Tots dos partits han encarrilat un primer acord per a formar cinc espais de coordinació, entre els quals n’hi haurà un de parlamentari, un de govern i un d’estratègia política, segons fonts de la negociació. L’objectiu que comparteixen és evitar crisis com les de la legislatura anterior i assegurar el compliment del pacte. ERC havia fet una primera proposta per a constituir tres comitès de coordinació que finalment han acabat essent cinc, com va demanar JxCat en la contraproposta que els van fer arribar a la reunió de dimecres. Avui tots dos partits han constatat que estan d’acord i que només falta que ERC faci el darrer retorn formal del document a JxCat per a enllestir aquest apartat. Previsiblement, aquesta serà, per tant, la primera carpeta de l’acord que es tancarà. La segona més avançada que tenen a les mans, a hores d’ara, és la relativa a l’acció conjunta a la cambra, que ja va permetre l’elecció de la majoria independentista a la mesa i de Laura Borràs com a presidenta del parlament.
Hi ha una tercera carpeta oberta en què també van avançant: la del programa de govern. Ja van acordar que, per a llimar les discrepàncies que tenen sobre polítiques concretes i anar tancant les propostes amb bisturí, punt per punt, formarien grups de treball basats en eixos temàtics. Són tres: l’eix de polítiques socials; l’eix econòmic, territorial i ambiental; i l’eix institucional, que engloba àrees com ara justícia, administracions públiques i govern obert. Avui s’ha reunit al parlament el grup de polítiques socials, que han encapçalat les negociadores Laura Vilagrà (ERC) i Elsa Artadi (JxCat). Segons fonts de la negociació, han aprofundit en aspectes de benestar social, habitatge, salut i polítiques digitals, amb experts sectorials de tots dos partits, que han anat entrant i sortint de la reunió. Alhora, ERC ha fet alguna consulta amb la CUP, amb la qual ja va tancar un acord per a la investidura de Pere Aragonès. Perquè els republicans pretenen fer compatible el pacte amb la CUP i el que aspiren a tancar amb Junts, sense que l’un entrebanqui l’altre. La previsió és que es reuneixin els altres dos grups de treball sectorial aquests dies.
En canvi, hi ha carpetes que fan de més mal tancar. La de l’estratègia de la legislatura continua encallada per les divergències sobre la direcció col·legiada del moviment independentista. JxCat ha defensat que sigui adscrita al Consell per la República, però ERC no vol que la direcció del moviment depengui de Waterloo després de la seva victòria electoral, encara que tots dos partits s’hagin avingut a reformular-lo. De fet, aquest és punt que es discuteix paral·lelament i amb el Consell mateix. ERC i la CUP van acordar de formar una taula de direcció estratègica en què hi hauria tots tres partits independentistes, l’ANC i Òmnium, i que hauria de preparar les condicions per al “nou embat democràtic amb l’estat” que promourien a mitja legislatura si constataven el fracàs de la taula de diàleg, coincidint també amb la qüestió de confiança a què se sotmetrà Aragonès. ERC i JxCat tampoc no estan d’acord en l’abast que hauria de tenir la coordinació sobre la unitat d’acció: JxCat vol que inclogui l’acció al congrés i al senat espanyols i Esquerra refusa que impliqui perdre la capacitat de cada partit per a marcar perfil ideològic en qüestions que no tinguin a veure amb la independència.
Ara com ara, tampoc no han avançat en la carpeta de l’estructura de govern i han deixat el repartiment de les conselleries per a l’última etapa de la negociació.
Les converses han continuat aquesta setmana després de la formulació, dilluns, de l’ultimàtum d’ERC perquè tanquessin un acord entre el dia de Sant Jordi i el primer de maig. ERC no ha parlat d’aquesta data límit en les reunions d’aquests dies, malgrat la pressió pública. Sigui com sigui, JxCat insisteix que la seva prioritat és tancar un acord com més detallat millor, amb el benentès que el límit legal per a evitar la repetició electoral és el 26 de maig.