ERC diu que l’informe sobre Pegasus constata que el marc legal de l’estat espanyol és obsolet i que Europa no vol ‘fake news’

  • La formació assegura que intentarà de presentar noves esmenes al text per reforçar la protecció de drets fonamentals

VilaWeb

ACN

09.05.2023 - 06:26
Actualització: 09.05.2023 - 07:45

ERC diu que l’informe elaborat pel Parlament Europeu sobre l’ús de Pegasus constata que el marc legal a l’Estat és “obsolet” i que els processos judicials “es mantenen aturats”. Així ho ha assenyalat aquest dilluns l’eurodiputada de la formació, Diana Riba, qui també ha celebrat la feina que s’ha fet des de l’Eurocambra per evitar la introducció d’algunes esmenes al document que pretenien “desautoritzar” associacions com Citizen Lab. “Amb el vot d’avui el comitè, Europa ha dit que no a les ‘fake news’ i no ha comprat el relat que volien algunes veus de l’Estat”, ha celebrat. No obstant això, ERC ha assegurat que intentarà presentar noves esmenes a les recomanacions de cara al ple del juny per reforçar la protecció de drets fonamentals.

Per Riba, el text aprovat aquest dilluns posa de manifest “la manca d’intenció del govern espanyol d’investigar el ‘Catalangate'” i el fet que les autoritats de l’Estat “no han estat transparents”. Alhora, s’ha mostrat satisfeta pel contingut del text, que finalment no vincula el concepte “terrorisme” amb Tsunami Democràtic, com altres grups havien intentat aconseguir.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, creu que el document “va en la bona direcció”. En aquest sentit, ha destacat algunes de les recomanacions que s’inclouen en el text, com ara que els estats donin arguments vàlids cada vegada que justifiquin casos d’espionatge fent esment a la seguretat nacional.

Malgrat tot, també considera que hi ha un ampli marge de millora i assegura que la formació presentarà esmenes al pròxim ple que se celebrarà el juny a Estrasburg. Entre els canvis que volen impulsar hi ha la prohibició de programes que poden fer un ús retroactiu de les dades o la prohibició de ‘softwares’ que poden modificar dades persones i entrar a les xarxes socials de les persones afectades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor