17.02.2023 - 13:45
|
Actualització: 17.02.2023 - 16:26
Esquerra Republicana no creu que la reforma del delicte de malversació es quedés curta per a desjudicialitzar el conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol i responsabilitza el poder judicial, però no el govern espanyol, de les peticions de penes de presó a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó que fa la fiscalia. “La persecució política de l’estat pretén cobrar-se noves víctimes”, ha dit la portaveu del partit, Marta Vilalta. Ha justificat que el nou redactat del delicte de malversació és adequat perquè ha de servir per a perseguir la corrupció, “però no es pot fer servir de manera arbitrària per a perseguir aquells que no han posat mai la mà a la caixa”. “La reforma és ben feta, el problema és l’aplicació que en fa l’estat espanyol a través del seu sistema judicial, i és una prova més de l’arbitrarietat i la injustícia que utilitzarem per a denunciar-ho, especialment en l’àmbit internacional”, ha dit.
La Fiscalia Superior de Catalunya demana set anys de presó, trenta-dos anys d’inhabilitació i una multa de trenta mil euros per a Jové, i sis anys de presó, vint-i-set d’inhabilitació i una multa de vint-i-quatre mil euros per a Salvadó. Tots dos són acusats d’haver preparat el referèndum del Primer d’Octubre i d’haver planificat la creació de les estructures d’estat. Tots dos són acusats de malversació, prevaricació i desobediència. Per a Vilalta, aquesta petició de penes significa un “cop d’estat judicial a la reforma del codi penal i a les majories democràtiques que volen canviar les normes”, però ha dit que, de retruc, els serveix per a posar l’estat espanyol “davant del mirall demostrant el seu autoritarisme”.
Segons ella, les peticions de presó elevades s’expliquen perquè malgrat la reforma del codi penal, el poder judicial no ha canviat —”va ser el principal braç executor de la repressió l’any 2017, els últims anys i avui en dia”—, i ha dit que aquesta petició de penes no els sorprèn pas: “Era absolutament esperable que la interpretació que fessin no fos una autoesmena a tot el que han fet fins ara.” Per contra, no ha responsabilitzat el govern espanyol ni el PSOE d’allò que ha decidit la fiscalia i s’ha limitat a dir que “als representants polítics de l’estat espanyol els falta molta valentia per a defensar els principis democràtics“. “Allò que ha estat possible a Escòcia i al Quebec, que s’ha pogut resoldre per la via de la democràcia, aquí no és possible”, ha lamentat.
Malgrat tot, Vilalta s’ha reafirmat en la reforma del codi penal, aprovada amb els vots a favor d’ERC: “El que havíem de fer com a demòcrates i com a independentistes és contribuir a canviar aquelles normes que s’han utilitzat per a reprimir-nos, i això és el que hem fet”, ha defensat, perquè ha servit per a suprimir el delicte de sedició. “Ara bé, el que veiem és allò que ja podíem esperar de la justícia espanyola de seguir utilitzant la justícia com un càstig a aquells que vam tenir el valor de desafiar l’estat el 2017 i que seguim tenint el valor de desafiar-lo avui en dia”, ha afegit.
Vilalta ha dit que avui és “un dia dur, ple d’indignació”, però que els fa refermar “en allò que som, allò que volem i que continuarem defensant”. “Si ens persegueixen és per allò que vam fer el 2017, perquè vam donar-ho tot perquè fos possible. I si ens persegueixen encara avui és perquè som la principal amenaça contra l’statu quo i aquest estat immobilista, que a través de la justícia vol perpetuar la repressió i que res no canviï. Si ens persegueixen encara ara és perquè som la principal garantia per a dur el país a la República Catalana”, ha afegit.
Ha afegit que l’acusació a Jové i Salvadó serveix per a “desemmascarar la justícia i l’immobilisme de l’estat espanyol”, per a “fer aflorar les contradiccions entre els diferents estaments judicials i aparells de l’estat” i “sobretot per a fer obrir els ulls a moltíssima gent que encara pensava que això podia ser reformable, i fer callar aquells que diuen que amb el que ja s’ha fet ja s’ha solucionat tot i que s’ha acabat el procés”. “La repressió que tornem a veure i viure en primera persona és una evidència que el conflicte no s’ha acabat i que només es podrà resoldre per les vies polítiques”, ha reivindicat.