12.07.2016 - 18:21
|
Actualització: 12.07.2016 - 20:20
ERC està disposat a prestar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) dos senadors perquè pugui tenir grup parlamentari propi a la cambra alta, unes negociacions que estan en marxa amb vista a la constitució del senat espanyol, que tindrà lloc el dia 19 de juliol.
Fonts d’ERC han explicat a Europa Press que mantenen una clara predisposició a cedir puntualment dos dels seus 12 senadors a CDC, que tot i això en necessitarà quatre més per poder arribar als deu que exigeix el Reglament del senat per tenir grup.
Després dels resultats dels comicis del 26J, CDC va perdre quatre senadors respecte a la passada legislatura i es va quedar amb quatre, lluny de complir amb els requisits mínims per poder organitzar-se de manera autònoma. Tenir grup suposa tenir veu pròpia al senat però també amb un important finançament.
Si les negociacions amb ERC culminen, CDC sumarà dos senadors però encara haurà d’aconseguir-ne quatre més; hauran de recórrer al PP, al PSOE, a Units Podem i les seves confluències o a d’altres partits minoritaris del Grup Mixt que estiguin disposats a donar-li un cop de mà.
Fonts parlamentàries han assegurat a Europa Press que s’han produït ja contactes entre els partits, tot i que no negociacions en ferm. El termini de cinc dies per organitzar grups parlamentaris començarà el dia 19, una vegada constituït el nou senat.
El cas del PNB
També el PNB necessita ajuda per tenir el seu propi Grup Basc. Té sis parlamentaris en aquesta legislatura (n’ha perdut un respecte a l’anterior) i n’ha de sumar, per tant, quatre més. Fonts de la formació nacionalista han assegurat que la seva intenció és repetir la fórmula de la passada legislatura, quan ja van tenir el suport de tres senadors del Grup Mixt.
En aquesta ocasió, tot i això, necessiten un senador més i hi ha la possibilitat que negociïn amb el PSOE. Els socialistes no van cedir parlamentaris al PNB després de les eleccions de desembre, però sí un dels tres llocs que els corresponien a la Mesa del Senat, on María Eugenia Iparragirre va ser Secretària Quarta.
Senadors d’anada i tornada
És habitual que al senat uns partits cedeixin un o diversos noms a altres perquè arribin als deu exigits. Una vegada que el grup està inscrit i comença a funcionar, els parlamentaris ‘cedits’ tornen al seu partit d’origen. De fet, a la passada legislatura, els socialistes van prestar dos senadors a ERC i dos més a Democràcia i Llibertat —ara CDC—, una decisió que va ser molt qüestionada pels populars i per alguns dirigents del mateix PSOE.
El Reglament de la Cambra permet que el nombre de senadors es redueixi per sota de deu a mesura que avança el període de sessions, però adverteix que si són menys de sis, al final d’aquest termini el grup quedarà dissolt. Els períodes de sessions van de setembre a desembre i de febrer a juliol.
Per evitar que li passi això, Convergència haurà d’inscriure dos senadors d’un altre partit abans del final de cada període de sessions, aconseguir arribar a aquest número mínim de sis que reclama la normativa per no desaparèixer com a grup. És a dir, segons la teoria, hi haurà senadors d’anada i tornada entre aquest grup i altres durant tota la legislatura.
Avantatges dels grups
Tenir grup propi suposa grans avantatges econòmics i polítics. Els grups parlamentaris tenen una subvenció general de funcionament que, en el cas de Convergència, li va suposar uns ingressos mensuals de 22.424,27 euros (268.800 euros anuals) a la passada legislatura.
El PP rebia per part seva 252.553,37 euros mensuals, el PSOE 122.999,21, Podem ingressava 47.994,17; ERC, 22.424,27 euros i el PNB, 20.719,61 euros al mes. El Grup Mixt rebia 25.833 euros que havien de repartir-se tots els seus components, de diferents partits polítics.
A aquesta assignació s’hi suma una ajuda per a transport, de 3.419,87 euros a 6.839,74 euros al mes segons la mida del grup, a més d’una subvenció finalista per pagar assessors.
I en el pla polític, qui constitueix grup parlamentari té garantida la representació a totes les comissions, a la Diputació Permanent i veu pròpia a la Junta de Portaveus així com capacitat per intervenir a tots els debats en igualtat de condicions; al Grup Mixt cal repartir-se temps d’intervenció i seients a les comissions.