ERC denuncia múltiples vulneracions de drets a l’estat espanyol a l’informe sobre l’estat de dret de la Comissió Europea

  • Remarquen la guerra bruta contra l'independentisme i fan valer la consecució de la llei d'amnistia

VilaWeb

ACN

28.01.2024 - 12:54
Actualització: 28.01.2024 - 23:13

ERC ha presentat una proposta per a completar l’informe sobre l’evolució de l’estat de dret a Espanya que cada any redacta la Comissió Europea. En el procés d’elaboració s’obre un període perquè hi puguin participar organitzacions de la societat civil, una avinentesa que han aprofitat per fer aportacions en diferents àmbits. L’informe posa en relleu tota la investigació al voltant del Catalangate i l’espionatge a polítics, activistes i advocats vinculats al moviment independentista amb Pegasus. En relació amb això, s’exposen les resolucions del Parlament Europeu i de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que recomanen una “profunda, independent i efectiva investigació” de tots els casos.

En aquesta mateixa línia, el document ressalta l’existència de l’operació Catalunya i explica que el ministre d’Interior espanyol d’aleshores, Jorge Fernández Díaz, avalat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, “va utilitzar el CNI per crear falsos informes difamatoris sobre dirigents independentistes, i els va filtrar a la premsa per, posteriorment, poder començar una investigació falsa contra ells”.

L’encarregat de dur a terme les aportacions per part d’ERC ha estat l’eurodiputat Jordi Solé, que considera que l’elaboració d’aquest document ha estat una bona oportunitat per a explicar fora de l’estat espanyol “la necessitat d’haver acordat una llei d’amnistia que consideri que tots els fets relacionats amb la consulta del 9 de novembre de 2014 i el referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017 no van ser un delicte”.

Altrament, ERC també ha denunciat la situació inusual del Consell General del Poder Judicial espanyol. Han posat èmfasi en el fet que el mecanisme era insuficient per a garantir la independència judicial i la seva aparença de neutralitat. Finalment, es recullen tot un seguit més de fets i consideracions sobre la llibertat de premsa i anticorrupció que posen en relleu la “poca cultura democràtica” de l’estat espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor