ERC denuncia al Consell d’Europa les vulneracions als polítics del procés

  • L'ex-presidenta Carme Forcadell, l'ex-conseller Raül Romeva i l'advocat Andreu Van den Eynde han participat en un acte organitzat per ERC

VilaWeb
Raül Romeva i Carme Forcadell, durant l'acte (fotografia: Marc Puig).
EFE / Redacció
23.01.2023 - 17:53
Actualització: 23.01.2023 - 17:58

L’ex-presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell i l’ex-conseller Raül Romeva han denunciat davant al Consell d’Europa la violació dels drets fonamentals dels polítics del procés, en un debat organitzat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

L’acte, organitzat per la senadora Laura Castel, l’única representant de l’independentisme català de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), s’ha fet en una de les sales de la seu de l’organisme a Estrasburg (estat francès) i ha comptat també amb la intervenció del lletrat Andreu Van den Eynde.

Els representants de l’independentisme català han explicat a un públic format per membres de l’APCE els principals eixos pels quals consideren que l’estat espanyol va vulnerar els drets fonamentals dels dirigents que van participar en el procés.

En concret, han incidit en el caràcter pacífic del moviment independentista català i en la resposta de criminalització per part de les autoritats espanyoles. “La justícia espanyola ha vulnerat el meu dret a la inviolabilitat parlamentària, perquè permetre un debat al parlament, que és el que vaig fer, ha d’estar protegit per la llibertat d’expressió i la inviolabilitat parlamentària”, ha ressaltat Forcadell.

“S’imaginen que un tribunal els prohibís parlar d’un tema que creuen important o que els demana la població? O que els perseguissin penalment per fer un debat? Això en democràcia no pot ocórrer, però ha passat a Espanya”, ha agregat l’ex-presidenta del parlament, que va ser condemnada el 2019 a onze anys de presó i inhabilitació absoluta per un delicte de sedició.

Romeva ha fet èmfasi que anar a la presó per: “Fer un referèndum, que és l’eina que permet saber què pensa la gent”.

L’ex-conseller d’Acció Exterior també ha alertat que un cas com el del procés pot servir a altres països més autoritaris per justificar violacions de drets fonamentals. També ha considerat que l’estat espanyol té un problema seriós de falta de credibilitat del sistema judicial

Van den Eynde, a més de recapitular les presumptes violacions comeses després del referèndum del Primer d’Octubre i la posterior declaració d’independència, ha recordat també l’ús del programa espia Pegasus contra ell i altres personalitats del procés.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor