31.05.2017 - 18:38
MADRID, 31 (EUROPA PRESS)
ERC defensarà aquest dijous al Congrés una proposició no de llei que reclama al Govern central derogar “de forma immediata” la Llei de Seguretat Nacional el que, ‘de facto’, portaria amb si la dissolució de la Comissió Mixta (Congrés-Senat) de Seguretat Nacional; i serà precisament en aquest òrgan parlamentari, que presideix l’exministre José Manuel García Margallo, on es debatrà i votarà aquest dijous aquesta iniciativa.
La citada llei, que data del 2015, entén el concepte de seguretat nacional com l’acció de l’Estat dirigida a protegir la llibertat, els drets i benestar dels ciutadans, a garantir la defensa d’Espanya i els seus principis i valors constitucionals, així com a contribuir a la seguretat internacional “en el compliment dels compromisos assumits”.
DIFUSA I INNECESSÀRIA
Una definició “difusa”, segons el parer d’ERC i de l’autor de la iniciativa, Gabriel Rufián, que comporta, a més, inseguretat jurídica perquè sota aquest concepte es poden incloure “totes les conductes, actes i accions que poden desenvolupar-se en un Estat de Dret”.
A més, afegeix que resulta “innecessària” una normativa específica sobre la seguretat nacional tenint en compte que ja existeix la Llei de la Defensa Nacional, la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana i la Llei de l’Acció i del Servei Exterior de l’Estat.
Així mateix, els independentistes justifiquen la derogació de la citada norma mentre que el Govern central pot actuar davant una situació que consideri de risc per a la seguretat nacional “quan ho estimi convenient, sense prèvia consulta o deliberació del Poder Legislatiu i mitjançant la publicació de Reial decret”.
INSTRUMENT EXECUTORI DE LA LLEI MORDASSA
“Un retorçament de l’Estat de Dret –en opinió de Rufián– que avala intervencions excepcionals per a situacions de contestació social, i que és digne instrument executori de l’anomenada ‘Llei Mordassa'”.
També critica el portaveu adjunt d’ERC que la Llei de Seguretat Nacional atorgui al president del Govern central i al Consell de Seguretat Nacional facultats “exorbitants”, atès que poden absorbir amb caràcter “arbitrari i discrecional” tots els mitjans humans i materials de les comunitats autònomes, relegant aquestes a un mer paper d'”espectador”.
Rufián considera aquest precepte un “espoli competencial” a més d’un “menyscapte” a l’autonomia política de Catalunya i Euskadi que, segons recorda, compta amb policies autonòmiques; en cas de donar-se una situació que l’Executiu jutgi de risc per la seguretat del país, amb l’aplicació d’aquesta llei, tots dos cossos passarien a dependre automàticament de la Presidència del Govern central.