13.06.2024 - 19:55
|
Actualització: 13.06.2024 - 22:59
El congrés de la secció local d’ERC a Barcelona, que havia de decidir amb una consulta si el partit entrava al govern de Jaume Collboni, s’ha ajornat. L’afluència de gent ha desbordat les previsions del partit i la direcció ha decidit de cancel·lar l’acte per garantir els drets dels militants. Ara la comissió organitzadora cercarà un nou emplaçament que garanteixi el dret de participació dels militants en el congrés. Encara no se’n sap la nova data.
L’afluència de gent ha desbordat les previsions. La sala de l’Orfeó Martinenc era per a unes dues-centes setanta persones, i s’ha omplert quan encara hi havia prop d’un centenar de militants al carrer esperant de poder entrar. Els militants havien de decidir aquest vespre si avalaven el pre-acord amb el PSC per a governar plegats a l’Ajuntament de Barcelona. Entre els assistents hi havia conselleres com ara Ester Capella, Natàlia Garriga, Natàlia Mas i Joan Ignasi Elena, i l’ex-cap de llista a les eleccions municipals Ernest Maragall.
El cens d’ERC Barcelona és de més d’un miler de militants i a l’Orfeó Martinenc hi havia unes cinc-centes persones. Fonts de l’organització han explicat que no hi havia hagut mai tanta assistència a un congrés de la ciutat, i que el rècord era de poc més de 300. Per exemple, l’acord per investir Xavier Trias fa un any va comptar amb la participació de 150 militants. En un comunicat posterior a l’ajornament, ERC Barcelona ha afegit que el congrés s’ajornava perquè l’assistència excedia la capacitat del lloc previst, i que calia “garantir els drets de tota la militància” a participar-hi. “La comissió organitzadora buscarà un nou emplaçament que garanteixi el dret a la participació de la militància i avisarà de la nova data aviat”, afegeix el text.
Divisió a les bases
Les bases d’ERC arribaven dividides a la consulta, entre els partidaris d’avalar l’entrada al govern Collboni i els qui volen continuar a l’oposició. La votació s’havia de fer a mà alçada, o bé amb urna si ho demanava un 25% dels assistents. Entre els assistents al congrés ajornat d’avui es deia que el sector partidari de no entrar al govern de Collboni s’ha mobilitzat més, i que és majoritari. No es descarta que hi hagi dimissions els dies vinents segons el resultat de la votació.
El paper de l’executiva nacional
Segons el reglament de les eleccions municipals del 2023, que regeix la relació entre els municipis i l’executiva nacional d’ERC, en el cas de municipis més grans de 10.000 habitants i capitals de comarca, els pactes postelectorals els haurà d’aprovar l’executiva comarcal, l’executiva regional i l’executiva nacional (article 31). El mateix document afegeix, a l’article 37, que l’executiva regional de Barcelona podrà proposar un pacte pre-electoral o postelectoral a l’executiva nacional, perquè “l’aprovi”. En canvi, el reglament de la federació de Barcelona (aprovat el 2017) diu, a l’article 29.3 que, durant el mandat, qualsevol modificació en la posició d’ERC respecte del govern de Barcelona, també ha de ser votada per la militància. I que la proposta haurà de ser votada a instàncies de l’executiva, del 25% de la militància de la federació o per acord d’executives de les federacions de districte o de seccions locals que representin més del 50% de la militància i el 50% de les comarcals de la federació.
La direcció nacional d’ERC diu que no és igual un resultat “clar i contundent”, que una victòria a favor d’entrar al govern de Collboni per un marge “estret”. Fins i tot dubta que un resultat renyit tingui prou validació política. En canvi, la federació de Barcelona insisteix que ja n’hi hauria prou amb un vot més per a aplicar el resultat de la consulta. Sobre això, s’hi ha pronunciat la presidenta de la federació de Barcelona, Eva Baró, que ha deixat clar que n’hi ha prou amb un 51% per validar la decisió d’entrar al govern de Collboni: “Les majories són les majories.” Baró també ha assegurat que l’executiva nacional respectarà la decisió de les bases d’ERC a Barcelona.
La direcció nacional admet que si la militància barcelonina opta per entrar al govern de Collboni serà molt difícil de tombar la decisió. Però no tanquen la porta a forçar el grup municipal, per exemple, a ajornar uns quants mesos l’entrada a l’executiu capitanejat pel PSC, si més no fins que no s’hagi aclarit el panorama al govern de Catalunya.
més d'una hora de cua per entrar al congrés extraordinari on la militància d'ERC Barcelona ha de votar si entren a governar amb Collboni. havia de començar a les 19 pic.twitter.com/T69mPzSM9w
— Clara Blanchar (@clarablanchar) June 13, 2024
Converses d’ençà del gener
PSC i ERC han tingut converses del gener ençà. Els republicans asseguren que, després d’un cicle polític en què la ciutat ha viscut “d’esquena al país”, ara es noten les conseqüències de l’absència de partits sobiranistes al govern municipal. De fet, relacionen això amb fets com ara que el català es parli com més va menys, que desaparegui el comerç de barri, que el turisme “ho inundi tot” i que el preu de l’habitatge “expulsi els barcelonins de la seva ciutat”.
Tots dos partits van tancar, a mitjan febrer, un acord per al pressupost d’enguany a l’ajuntament. D’aleshores ençà, ERC ha anat treballant en un pacte amb els socialistes per a entrar al govern de Collboni, però la direcció nacional d’ERC ho havia aturat, pel cap baix, dues vegades: per no afectar les negociacions del pressupost català i, després, per les dues eleccions que hi havia a la primavera. La possible entrada a l’ajuntament xoca ara amb les converses d’ERC per a la investidura d’un nou president del govern.
Oriol Junqueras, ara ja ex-president d’ERC, és partidari d’entrar al govern de Collboni si els militants ho avalen. La secretària general del partit, Marta Rovira, és favorable a respectar la decisió de les bases.
Collboni i la “majoria progressista”
Ara fa un mes, Collboni va insistir a configurar una “majoria progressista” abans de l’estiu. En relació amb això, la presidenta de la federació d’ERC de Barcelona, Eva Baró, i el portaveu adjunt del grup municipal, Jordi Coronas, van publicar un article conjunt a El Periódico en què demanaven d’obrir “una nova etapa per a Barcelona”.
El col·lectiu Primer d’Octubre, un sector molt crític amb ERC, va demanar ahir als militants que hi votessin en contra. “No sembla oportú, en aquest moment, anunciar un acord de govern a la capital del país de la mà d’un PSC que continuarà governant en minoria i que ho ha fet gràcies a l’acord amb el PP. A més, les polítiques de Collboni estan allunyades del model de ciutat que defensa Esquerra Republicana de Catalunya”, diuen.
Critiquen que l’acord s’hagi presentat en l’interval entre la dimissió d’Oriol Junqueras com a president del partit i el nou consell nacional per a definir una nova estratègia i un nou lideratge, i també durant la negociació per a la investidura del nou president de la Generalitat. A més, consideren que el congrés extraordinari d’avui no ha convidat al debat ni a la participació dels militants.