ERC ratifica l’acord amb el PSOE i permetrà la investidura de Sánchez

  • El pacte ha estat aprovat per una amplíssima majoria al consell nacional · Preveu que la mesa de negociació entre els governs es constitueixi en un termini de quinze dies, una vegada s'hagi format govern a Espanya

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

Fotografia

Albert Salamé

02.01.2020 - 19:37
Actualització: 03.01.2020 - 10:22

El consell nacional d’ERC ha ratificat aquest vespre l’acord amb el PSOE. D’aquesta manera, dóna el vist-i-plau a la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. Els tretze diputats d’ERC s’abstindran a la segona volta, dimarts, i faran possible el govern de coalició entre els socialistes i Unides Podem si ho permeten els partits petits. Els membres del consell nacional han votat sense haver vist la lletra de l’acord, sinó que els l’han llegida durant la reunió. L’anunci havia de ser a les 19.00, però s’ha endarrerit perquè hi ha hagut torns de paraula força llargs. Tanmateix, la votació final ha estat rotunda: 196 vots favorables, 4 abstencions i només 3 vots contraris.

El pacte, que demà haurà de ratificar la direcció del PSOE, inclou una taula de negociació paritària entre els governs català i espanyol per a cercar una solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, taula que s’haurà de formar abans de quinze dies a partir del moment que es constitueixi el nou govern espanyol; i també inclou una consulta a Catalunya sobre l’hipotètic acord a què arribi aquesta taula. Tanmateix, no vincula els republicans a l’estabilitat del futur executiu espanyol ni al pressupost. ERC té dubtes sobre la voluntat real de diàleg del govern espanyol, però diu que aquesta taula de negociació és una oportunitat per a la via política que l’independentisme ha d’aprofitar.

Heus ací el document de l’acord entre ERC i el PSOE:

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha remarcat que l’acord fuig del marc autonòmic i que s’hi podrà parlar d’autodeterminació. Així mateix, ha dit que es reconeix la legitimitat de totes les parts i que permet d’activar la via política. I ha reivindicat que ERC havia estat coherent amb allò que va defensar durant la campanya electoral. Així mateix, ha tornat a oferir al president de la Generalitat, Quim Torra, d’anar conjuntament a defensar l’autodeterminació en aquesta mesa de negociació.

Segons Aragonès, l’independentisme no hi perd res provant de transitar per aquesta via. ‘Cal estar a l’altura d’allò que la gent va votar per a obrir camins amples’, ha dit. ‘Això no és el final del camí, és l’inici. Però volem ser clars, no venim a enganyar la gent. Creiem que val la pena d’avançar en aquest camí’, ha afegit. ‘No volem que sigui una victòria de partit, sinó de país’, ha afirmat.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recel de JxCat i la CUP

JxCat ha mostrat recel sobre el fet de seure en aquesta taula de diàleg amb el govern espanyol. Avui el president Torra ha dit al vice-president Aragonès que l’acord amb el PSOE no vincula el conjunt de govern i que qualsevol decisió l’havia de decidir i convalidar la presidència. El vice-president li ha avançat la proposta de defensar conjuntament l’autodeterminació a la mesa de negociació.

També aquest matí la portaveu de JxCat al congrés espanyol, Laura Borràs, ha advertit que el pacte d’ERC amb el PSOE pot originar un avançament electoral a Catalunya. Per una altra banda, la CUP ha assegurat que facilitar la governabilitat espanyola no aportarà cap solució al conflicte.

L’ombra de la JEC

Demà es reunirà la Junta Electoral espanyola (JEC), que té damunt la taula la inhabilitació com a eurodiputat del president d’ERC, Oriol Junqueras, tot i la sentència favorable del Tribunal de Luxemburg. La JEC també estudiarà la petició del PP, Ciutadans i Vox d’executar la inhabilitació del president Torra. L’advocacia de l’estat espanyol, en les al·legacions que va presentar, va acatar la sentència de Luxemburg, però deixà la porta oberta al fet que la JEC apliqués la inhabilitació a Junqueras –i, per tant, li retirés la immunitat– en aplicació de la sentència ferma del Suprem.

Tot i el suport d’ERC al pacte amb el PSOE, caldrà comprovar si aquestes inhabilitacions prematures, sense esperar a les resolucions del Tribunal Suprem espanyol, fan trontollar l’acord. Amb tot, Junqueras va dir l’endemà de saber-se la sentència favorable de Luxemburg que la seva situació personal no havia de condicionar la negociació amb el PSOE.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor