ERC no compta que el 2023 la taula de diàleg doni cap resultat perquè és any electoral

  • Per això Marta Rovira demana al govern espanyol que hi hagi resultats sobre la desjudicialització del conflicte abans de final d'any

VilaWeb

Europa Press / Redacció

04.09.2022 - 11:04
Actualització: 04.09.2022 - 11:30

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha demanat d’avançar la taula de diàleg a la tardor per aconseguir acords abans de final d’any perquè veu difícil que hi hagi cap avanç el 2023: “Ho necessitem perquè gairebé descartem l’any 2023, perquè és un any clarament electoral.”

“Ens sembla imprescindible que en mesos vinents hi hagi avenços importants. Donem molt poca credibilitat al fet que el 2023, amb unes eleccions municipals molt a la vora i amb unes eleccions espanyoles pendents de convocar segurament a final d’any, realment puguin haver-hi avenços significatius en el procés de negociació”, ha defensat en una entrevista a l’agència Europa Press.

Arran d’aquest cicle electoral, Rovira considera que els mesos vinents seran clau per al diàleg, principalment en l’apartat de la desjudicialització del conflicte, i per això ha instat el govern de Pedro Sánchez a demostrar en aquest període el seu compromís amb aquest procés. Veu clar que el 2023 el govern espanyol, el PSOE i Podem actuaran segons interessos electorals i no “profundament democràtics, estratègics i de justícia”.

De fet, explica que és habitual, en els processos de negociacions de conflictes polítics, que quan s’entra en un període electoral, se suspengui la ronda de negociacions per preservar les qüestions més estratègiques, que, en aquest cas, diu que és la resolució del conflicte polític.

“Tota la gent experta en aquests afers és qui ens ajuda a veure críticament que se’ns acaba el temps, que probablement la taula de negociació es convertirà en un element molt tàctic i electoral l’any vinent”, afegeix.

Quan li han demanat si s’hauria de paralitzar el procés de diàleg l’any vinent, ha refusat d’avançar situacions i ha demanat de posar el focus en els mesos entrants: “Segons com arribem a l’any que ve, s’hauran de prendre diverses decisions. Però no hi som.”

Desjudicialització

Rovira reivindica els acords del juliol entre la Generalitat i el govern espanyol sobre la taula de diàleg, especialment el pacte per a desjudicialitzar el conflicte, tot i que demana que no sigui solament una declaració d’intencions sinó que hi hagi resultats tangibles aviat.

Sobre si un d’aquests resultats hauria de ser la reforma del delicte de la sedició, respon que la seva solució és l’amnistia, però que estudiaran qualsevol opció: “No deixarem d’estudiar cap proposta que el govern espanyol posi sobre la taula i que ens acosti o que confirmi alguns dels efectes de l’amnistia.”

Més enllà de la possible reforma del delicte de sedició, la secretària general d’ERC subratlla que es poden fer moltes reformes legislatives per evitar que l’estat espanyol faci servir algunes lleis de manera abusiva.

Així mateix, diu que prioritzen aquest procés de desjudicialització perquè, una vegada resolt, el govern pugui afrontar en igualtat de condicions la part més profunda del conflicte, que per ella és la necessitat de fer un referèndum d’autodeterminació.

Pressupost català

Sobre el pressupost de la Generalitat, considera que ERC es pot entendre més bé amb organitzacions polítiques amb qui té “complicitat ideològica”, concretament, la CUP i els comuns, per la qual cosa diu que li costa de veure algun punt de trobada amb els socialistes.

Sobre si estarien disposats a sotmetre’s a una qüestió de confiança per poder negociar els comptes amb la CUP, Rovira diu que per a ella aquesta moció de confiança va decaure quan la CUP va confirmar que també queia “el suport estratègic al govern”, és a dir, amb la negativa a donar suport al pressupost de l’any passat.

Pressupost espanyol

D’una altra banda, Rovira defensa que ERC negociï el pressupost espanyol, però avisa el govern espanyol que el seu partit “no signarà un xec en blanc” a uns comptes que encara no saben com seran ni quin impacte tindran a Catalunya, i també li recorda que té pendent el compliment dels del 2022, que ERC va avalar.

Sosté que ERC vol “asseure’s, entrar a parlar de propostes, de quins impactes i quins efectes” tindrà el pressupost del 2023 i fins on està disposat a arribar el govern espanyol en aquesta situació de dificultat i crisi.

En aquest sentit, també vol avisar el govern espanyol que el seu partit no es vol tornar a trobar “instruments financers o pressupostaris que impliquin ajudes socials en un moment tan delicat que són concebudes com a decrets on es poden incloure tota mena de decisions polítiques”, en referència a alguns dels decrets aprovats aquest estiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor