02.08.2024 - 21:40
Hi ha una delegació olímpica de què ningú no vol formar part. És l’equip olímpic de refugiats, que representa els més de 117 milions de desplaçats per conflictes que hi ha a tot arreu del món. En els Jocs Olímpics de París 2024 és format per 37 atletes de 12 països –xifra que representa un rècord absolut en la breu història de l’equip–, que competiran en 12 esports.
L’equip es va crear el 2016, pels jocs del Rio de Janeiro. Anteriorment, els refugiats i demandants d’asil eren exclosos de les competicions internacionals. Ara, somien de ser els primers atletes a aconseguir una medalla per a l’equip. El nombre d’atletes ha anat creixent cada vegada. El 2016 n’eren 10, a Tòquio 2020 en van ser 29 i enguany són 37.
Més enllà del trauma de fugir d’un país per culpa d’un conflicte, la gran majoria dels atletes de l’equip ha hagut de sobreposar-se a interrupcions en els entrenaments. També han tingut complicacions per a aconseguir el finançament i l’equipament per a continuar competint al màxim nivell. Gran part dels integrants han rebut el suport del programa de beques per a atletes refugiats que finança el Comitè Olímpic Internacional. Aquestes ajudes també inclouen l’acollida en un comitè olímpic estatal, que proporciona les instal·lacions als atletes refugiats.
Abans d’arribar a la Vila Olímpica de París, l’equip va fer una estada d’entrenament a la ciutat de Bayeux, a la Normandia, on es van entrenar tots junts i van crear vincles mitjançant les experiències compartides. En la cerimònia inaugural van sortir en el segon vaixell, tot just després de la delegació grega, i van rebre una de les ovacions de la tarda.
Durant la celebració dels Jocs Olímpics de París, VilaWeb us ofereix cada dia una informació de caràcter social, no vinculada directament a la competició. Les podeu recuperar totes ací.