03.10.2020 - 21:50
Aquestes darreres setmanes, els pediatres han tingut més feina. Amb l’obertura de les escoles i l’arribada del fred, cada vegada s’han de fer més proves PCR als infants. I falten pediatres als centres. Això no és cap novetat, però amb la situació actual de pandèmia encara és més complicat. La solució és difícil, perquè en aquest sector no hi ha atur. En parlem amb el president de la Societat Catalana de Pediatria, Valentí Pineda, qui dóna un missatge tranquil·litzador: ‘La covid-19 és una malaltia absolutament benigna per als infants. És igual que tinguin un cop, la covid-19 o la grip.’ Ara, deixa clar que cal controlar els contagis per evitar la transmissió de la malaltia a persones de més risc. Malgrat tot, diu que a mesura que es tinguin noves dades podran canviar els protocols. ‘No descarto que d’aquí a unes setmanes direm que el nen ha de tenir símptomes més greus per fer-li una PCR.’
—Amb la reobertura de les escoles ha crescut la preocupació dels pares pel coronavirus.
—Sí, però molt probablement ens anirem relaxant de mica en mica. El problema dels nens no són ells. La covid-19 és una malaltia absolutament benigna per als infants. En realitat, volem controlar els contagis entre infants per protegir la difusió de la malaltia a la comunitat. Si em diguessin que no es faran PCR als nens, mèdicament diria que no passaria res. Per als nens és una malaltia banal que no dóna complicacions. És igual que tinguin un cop, la covid-19 o la grip… Però amb els contagis que hi ha ara a la comunitat, nosaltres hem de poder detectar aquests casos a l’escola i, gràcies a això, confinar-los i evitar la transmissió de la malaltia. Però això pot canviar. Si veiem que el percentatge de positius dels tests que s’han fet a les escoles són molt baixos, probablement anirem fent quadres clínics i només es faran les proves PCR quan al nen se li associïn tres o quatre símptomes. O potser els farem a partir d’una determinada edat. Probablement, els nens petits tenen menys infecció i difonen menys la malaltia, i això ens farà pensar que no cal fer-los les proves. Potser d’aquí a quinze dies podem començar a veure canvis.
‘Probablement els nens petits tenen menys infecció i difonen menys la malaltia, i això ens farà pensar que no cal fer-los les proves’
—Què voleu dir que no es faran proves a tothom?
—La Societat Francesa de Pediatria ja ha dit que no cal fer PCR als nens amb segons quins símptomes. Ells ja han reduït la nostra llista actual. Ara fan agrupació de símptomes i tenen en compte l’edat. Diferencien els més grans de sis anys i els més petits. Per altra banda, valoren si hi ha casos a casa o no. Tenint en compte tot això, decideixen si cal fer PCR. I probablement si la corba baixa i tenim la Ro per sota d’1 de manera mantinguda, podem canviar i treure certs símptomes lleus de la nostra llista actual. Però ara mateix hem de tenir en compte els símptomes que hi ha la llista: tos, febre, mal de coll, fatiga…
‘La Societat Francesa de Pediatria ja ha dit que no cal fer PCR als nens amb segons quins símptomes.’
—Encara desconeixem massa coses? Ara s’han de fer la PCR perquè no hi ha prou informació per a descartar la malaltia sense fer-la, oi?
—Exactament. En realitat, ara us dic això i d’aquí a quinze dies potser hi ha proves noves o dades que em faran canviar d’opinió. És molt complicat, però fa sis mesos que vivim així. Vam començar pensant que era una malaltia que podíem equipara a una grip, però resulta que és un virus diferent, molt més greu. Ningú es pensava que a l’agost i al setembre podria haver-hi un rebrot, i en canvi, ha passat. Per tant, no sabem què passarà els mesos vinents. En teoria, pensem que la tardor serà pitjor, però tampoc ho sabem al 100%. Però per controlar-ho, és molt important què passa aquí a Catalunya.
Ens pensàvem que quan obrissin les escoles hi hauria un augment important, però resulta que no.
—Què hi passa?
—El director General de Salut Pública, el doctor Argimon, ens truca als pediatres per saber què ha de fer. Es deixa aconsellar per tots els professionals i setmana rere setmana anem prenent decisions i anem analitzant què passa. Per això no descarto que d’aquí a unes setmanes direm que el nen ha de tenir símptomes més greu per a fer-li una PCR, perquè les proves que fem surten majoritàriament negatives. Fa tres setmanes que ha tornat l’escola i les xifres no ha anat tan malament. No hi ha tants centres tancats. El nombre de casos no ha crescut pas, al contrari, va disminuint, i tot això és una molt bona notícia per als nens i per a les escoles. Ens pensàvem que quan obrissin les escoles hi hauria un augment important, però resulta que no.
—Els pediatres han notat un augment de consultes aquestes darreres setmanes, amb la tornada a l’escola i l’arribada del fred?
—Sí, però no ho tenim comptabilitzat. És difícil de comptar-ho, pràcticament és impossible. Tenim 370 CAP a Catalunya. Però sí que tenim una xifra que ho resumiria una mica. És una dada del 061 de fa quinze dies: aquells dies, les trucades van augmentar d’un 30% i eren consultes relacionades amb la covid-19 o problemes respiratoris.
La tensió està a Atenció Primària on s’estan fent moltes visites i moltes PCR.
—Aquest augment s’ha notat sobretot a Atenció Primària?
—Depèn. En teoria, els contactes d’un positiu a les escoles es fan al mateix centre, cosa que ens ajuda a descongestionar els CAP. Però hi ha moltes escoles que no poden fer-ho, perquè no tenen les estructures necessàries. Per exemple, hi ha centres que estan en barracons i es fa impossible poder-hi fer les proves. En aquests casos, se’ls ha d’enviar als equips de pediatria del CAP. Per tant, intentem de contenir-ho en l’àmbit escolar, i d’aquesta manera no col·lapsar els CAP, però no sempre ho aconseguim.
—Però on hi ha la saturació ara és al CAP?
—On ara mateix hi ha el cop fort és a l’Atenció Primària. Als hospitals, els pediatres no tenim casos greus i això ha fet baixar la pressió. La tensió és a Atenció Primària, on es fan moltes visites i moltes PCR.
No hi ha atur en pediatria, i per tant, si augmenten molt la feina, no tenim més pediatres que la puguin fer.
—Hi ha prou pediatres per a assumir aquesta demanda?
—No, no n’hi havia prou abans i, per tant, tampoc no n’hi ha prou ara. Falten pediatres.
—Dieu que la saturació és als CAP i que, en canvi, als hospitals està tot més controlat. No es podrien desviar pediatres dels hospitals a l’Atenció Primària?
—És difícil, perquè els pediatres que són als hospitals treballen. Tots tenen feina. Tenen un 100% d’ocupació. No hi ha ningú parat. Els metges dels hospitals han tornat a fer aquelles consultes que havien quedat pendents. No hi ha l’opció de parar l’hospital per anar a primària, no es pot. Per tant, el traspàs de pediatres de l’hospital cap a primària no és viable.
—I quina seria la solució, doncs?
—No n’hi ha. Ens en sortim gràcies a l’actitud dels professionals. La gent d’Atenció Primària dobla els seus horaris. Gràcies que treballen més que mai, fent el doble de visites que els pertoquen, se soluciona el problema. Sempre s’ha fet així. El professional sanitari, a diferència d’altres professions, quan ha de treballar el doble ho fa. Si no hi ha pediatres d’hospital o de primària, no els podem fabricar, ni amb un any ni amb quatre. No hi ha atur a pediatria i, per tant, si creix molt la feina, no tenim més pediatres que la puguin fer. A més, les proves les fan les infermeres.
En sanitat no hi ha atur. Les coses s’han de crear, i necessitem temps.
—I si es contractessin més infermers?
—Sí, però la gent us penseu que als hospitals hi ha cues d’infermeres i pediatres esperant que els contractin. I no, en sanitat no hi ha atur. Les coses s’han de crear, i necessitem temps. Quan llegeixes quants pediatres i infermeres per habitant hi ha aquí i ho compares amb Europa, se’t posen els pèls de punta.
—Dieu que no hi ha prou metges, però sí que n’hi havia, i han acabat anant-se’n.
—És clar, el problema és que no són aquí. Sí hi ha un pediatre treballant a Anglaterra, a França o a Portugal, no ens serveix. Hi ha molta gent que se n’ha anat a l’estranger a treballar, perquè aquí es paga molt malament. Passa que es demanen solucions per a una cosa que no en té. Cal planificar-ho, cal pensar en el futur. Ara és impossible, ens hem trobat amb una cosa completament inesperada com la pandèmia, i si abans ja anàvem justos, imagineu-vos ara amb aquesta situació. Sé que voldríeu una altra resposta, però no us la puc donar. No es pot solucionar de cap altra manera. Hi ha els pediatres i els metges que hi ha. I aquest és un gran problema, sobretot en un país on la mortalitat per la covid-19 ha estat tan alta.
—Però el problema augmenta si els pediatres estan saturats per la covid-19, no poden fer les revisions rutinàries…
—Sí, és clar, ara es prioritzen els problemes relacionats amb la covid-19. Però tampoc estem tan malament, les últimes setmanes hem anat millorant. Tal com diu Argimon, estem força bé, estem mitigant força aquesta segona onada. Ara comencem a recuperar revisions, i anirem fent de mica en mica. En realitat, ha passat exactament igual que amb els adults. L’Atenció Primària en adults està col·lapsada. Es comencen a recuperar, però els costa, perquè els falten professionals, com a nosaltres.
Es podrien fer testos ràpids de grip o d’altres virus i així no fas tantes PCR de covid-19
—Els contagis baixen, però això no vol dir que es facin menys PCR. Si els constipats van augmentant, s’hauran de fer més proves, perquè ara mateix l’única manera de saber si és una grip o la covid-19 és fer una PCR.
—Es podrien fer tests ràpids de grip o d’altres virus i, d’aquesta manera, no fer tantes PCR de covid-19.
—Això es fa?
—No, la Societat Catalana de Pediatria ho hem demanat repetidament, però de moment no. És possible que es faci aquesta tardor i a l’hivern. Teniu raó: el fet que baixin els contagis de coronavirus no significa que baixi la feina. Si baixen els contagis, en principi baixen les sospites i per tant les PCR, però també és veritat que si arriben els quadres respiratoris de la tardor i hivern dels nens, només per descartar si és coronavirus, o no, s’hauran de fer les PCR. Però esperem que si baixa la incidència, segurament podem canviar les PCR per altres tests que seran menys agressius. Molt probablement aniran canviant a mesura que veiem que la corba millora i que controlem la situació. Però fem el que podem.
—L’OMS ha aprovat les proves d’antígens. Això pot significar cap canvi? Reduirà la feina?
—En realitat no, continuarem tenint la mateixa feina. La prova l’haurem de fer igualment. Haurem d’agafar el moc igual, però en lloc de posar-ho en una màquina, el posarem en un pot de plàstic que ens ho llegirà com si fos un predictor. La lectura ràpida ens facilitarà tenir els resultats al moment que tractes el nen. D’aquesta manera, tindrem el diagnòstic de seguida i podem prendre decisions més de pressa.
‘Encara no sabem que ens trobarem aquest hivern. Els països del meridià sud, estan reportant bastants menys casos d’infeccions respiratòries’
—Però les famílies s’estalviaran estar quaranta-vuit hores esperant una trucada per saber els resultats. A més, els metges no haureu de trucar per donar el resultat de la prova.
—Si, però això no afecta els pediatres. Aquest procés nou reduirà la feina dels gestors de covid. A nosaltres no ens afectaria gaire, perquè haurem de continuar tractant els nens. Hi ha qui diu que fins i tot això es podria fer fora d’un ambient sanitari, a farmàcies, per exemple. De moment, sembla que això aquí no passarà. Ara, potser sí que és veritat que no necessitarem un pediatre o una infermera pediàtrica per a fer aquest tipus de proves. Ho podran fer auxiliars d’infermeria o gent formada expressament per a això. Això sí que podria ajudar d’alguna manera a descongestionar els centres de salut. De mica en mica veurem com va.
—Es descartarà el coronavirus, però igualment el nen necessitarà un tractament i haurà de venir el pediatre.
—Sí, però canviarà la rapidesa a l’hora de gestionar el cas. De tota manera, encara no sabem què ens trobarem aquest hivern. Els països del meridià sud reporten força menys casos d’infeccions respiratòries habituals durant aquesta època de l’any. Això és a causa del confinament i la protecció pel coronavirus, i això disminueix directament les taxes d’infeccions respiratòries d’altres virus. Per tant, no sabem si tindrem un hivern de grip i altres virus o, al contrari, serà més tranquil perquè protegim la gent de possibles infeccions respiratòries.