07.08.2020 - 21:50
|
Actualització: 08.08.2020 - 11:39
La justícia belga ha refusat l’extradició del conseller Lluís Puig a l’estat espanyol argumentant que el Tribunal Suprem espanyol no era competent per a interposar l’euroordre. Una sentència que, segons l’advocat Gonzalo Boye, acorrala el Suprem perquè demostra que es va vulnerar el dret al jutge natural. Boye compta amb un equip d’advocats a Bèlgica per a coordinar la defensa dels exiliats, i un d’ells és Simon Bekaert, que respon breument per correu electrònic a les preguntes de VilaWeb arran de la sentència favorable al conseller Puig.
—Quina és la importància d’aquesta sentència per als polítics independentistes a l’exili?
—És la primera sentència d’un tribunal belga després de tres anys de batalla legal, i és una sentència favorable. A part de la importància legal, també té una importància moral forta per als quatre polítics independentistes a Brussel·les. El jutge ha donat la raó al nostre argument –que va ser un dels molts arguments que vam presentar–, que el Tribunal Suprem espanyol no és l’autoritat competent. En la seva opinió, el jutge belga es refereix a l’article 71 de la constitució espanyola [inviolabilitat], a l’article 6 del Tribunal d’Estrasburg [dret a un judici just] i a l’article 47 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea [dret a un jutge imparcial], com hem esmentat també a les nostres observacions escrites per a la via judicial.
—La sentència pot afectar l’euroordre contra Carles Puigdemont i Toni Comín si perden la immunitat?
—Podria ser. Tot depèn de la interpretació que els jutges donin a l’article 71.3 de la constitució espanyola [estableix que en causes contra diputats i senadors el Suprem és competent per a jutjar-los].
—Pot tenir algun efecte en els suplicatoris al Parlament Europeu?
—No necessàriament.
—El jutge belga tomba l’euroordre perquè considera que el Tribunal Suprem espanyol no era competent. No s’ha pronunciat sobre el delicte de malversació de fons públics.
—Atès que ha dictaminat que l’euroordre va ser interposada per una autoritat equivocada, i que hi havia el perill que Lluís Puig fos portat al Suprem, que és un tribunal incompetent, i això constitueix una vulneració dels seus drets fonamentals, el jutge no ha necessitat entrar-hi ni discutir els altres arguments.
—Lluís Puig pot sortir de Bèlgica lliurement a partir d’ara?
—Desgraciadament, el sistema d’euroordres no descarta que un jutge d’un altre país dictamini de manera diferent sobre la mateixa sol·licitud d’extradició. Si Lluís Puig surt de Bèlgica, corre el perill de ser arrestat en un altre país. Un jutge d’un altre país podria tenir en compte la sentència belga i dictaminar igual, cosa que és probable però no és una garantia 100%, perquè tècnicament no està obligat a fer-ho. Per tant, hi ha perill si va a un altre país europeu.
—La fiscalia belga presentarà un recurs al Tribunal d’Apel·lació. Què pot al·legar?
—No hi ha gaire cosa que pugui al·legar. No pot al·legar que el Tribunal Suprem espanyol és un tribunal competent, perquè clarament no ho és. Podria argumentar que no correspon a un jutge belga decidir sobre la qüestió de quin tribunal espanyol és competent. Segons el nostre punt de vista, els arguments del jutge són forts i es mantindran en l’apel·lació.
—Aquesta sentència pot tenir algun impacte en els presos polítics? Pot ser útil en una demanda futura al Tribunal Europeu dels Drets Humans?
—Certament, pot ser-hi. Especialment per als polítics que van ser condemnats pel Tribunal Suprem espanyol quan no eren diputats del Parlament de Catalunya. El jutge belga es refereix més d’una vegada a una sentència anterior del Tribunal Europeu dels Drets Humans que estableix que jutjar algú en un tribunal equivocat és una violació de drets fonamentals i de drets humans. El jutge belga cita explícitament l’article 6 del Conveni Europeu dels Drets Humans i l’article 47 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, i això obre una finestra d’un recurs al Tribunal d’Estrasburg i al Tribunal de Luxemburg.