10.05.2019 - 08:39
|
Actualització: 10.05.2019 - 08:56
El retorn de les grans empreses que van moure la seva seu social fora de Catalunya la tardor del 2017 no serà una de les prioritats de la nova Cambra de Comerç de Barcelona encapçalada per la candidatura Eines de País, i amb el suport de l’ANC. Així ho explica en una entrevista amb l’ACN un dels seus vocals, Jordi Pomarol, d’Implica2, que descriu com a ‘trist’ i bastant pobre’ que grans companyies que han aconseguit la seva riquesa a Catalunya, en marxin ‘en moments difícils’. ‘Jo he de preocupar-me i fer alguna cosa perquè tornin? Si volen tornar, que tornin, el que no volem és que ens utilitzin fent un discurs de la por. No ho volem i no ho permetrem’, avisa l’empresari, que admet que alguns ‘probablement digeriran malament’ la seva victòria.
Pomarol creu que els poders econòmics que fins ara han controlat la Cambra no rebran del tot bé la seva victòria perquè són ‘una estructura acostumada a manar’ i ‘a que les coses passin segons ells diguin’. Amb tot, avisa que hauran d’assumir que tots els mecanismes ja no estan al seu servei i que els hauran de compartir i utilitzar en la proporció del que signifiquen.
Segons diu aquest membre de la candidatura d’Eina de País, els resultats de la seva llista ‘són magnífics’. Pomarol admet certa ‘sorpresa’ però destaca que la Cambra experimentarà un canvi de rumb seguint ‘l’anhel del país’.
‘Si mires en mans de qui estava la Cambra, qui la representava, t’adones que a la gran companyia de l’economia lligada a les estructures de Madrid. I Catalunya no és això’, assegura. ‘Volem que la Cambra deixi d’estar portada i representada per aquest flux Madrid-Espanya i es concentri en el flux de l’economia catalana, afegeix.
Pomarol lamenta la baixa participació a les eleccions a la Cambra, d’un 4%, però avisa que sense la seva campanya hauria estat encara més baixa, perquè l’ens ni tan sols promovia els comicis. Tot i això, afirma que els resultats demostren que ‘l’empresariat ha votat per la independència’ i per un equip que aposta per aquesta opció política.
L’empresari rebutja les crítiques dels qui acusen l’ANC d’implicar-se en afers econòmics on no hi ha espai per la política. ‘Què és política? Hi ha algun empresari que no faci política? Quan passa una cosa i calles, això no és fer política? Quan una empresa decideix anar a Madrid, no fa política? Tot és política!’, remarca. ‘Farem política des de l’economia, i l’economia és política, volem que la Cambra sigui una eina de país, treballarem perquè sigui més fort, per totes les seves companyies’, afegeix.
El vocal d’Eina de País rebutja, però, que vulguin donar l’esquena a les grans companyies o bancs que van marxar l’1-O, tot i que admet que no són la seva ‘prioritat’. ‘La meva prioritat és, en moments difícils, estar amb la gent que sé que s’arremangarà i treballarem junts per fer del país una potència. Això vol dir que abandoni aquestes companyies de Catalunya? No. Són part del meu teixit i treballarem amb elles’, afirma.
Amb tot, creu que Catalunya ‘ha demostrat’ ser un país econòmicament fort i dinàmic, sent l’espai per aquestes companyies per créixer durant anys, i que per tant, ‘si volen tornar’ ja ho faran. Per Pomarol, però, no es pot ‘renunciar’ als principis per una hipotètica ‘estabilitat’.
‘Nosaltres hem de dir que no hi ha presos polítics? No! Per què?’, es pregunta, reiterant que ‘la inestabilitat és que tinguem presos polítics’. ‘No ens equivoquem, la inestabilitat la provocarà a la llarga que acceptem una situació anòmala com a realitat’, explica, dient que és ‘compatible’ defensar ‘els criteris més elementals de la llibertat’ i promoure el desenvolupament econòmic.
Tancament de caixes?
Preguntat sobre si la Cambra de Comerç capitanejada per l’ANC estaria disposada a promoure un tancament de caixes en una situació similar a la de la tardor del 2017, Pomarol diu que per ara no en tenen ‘la intenció, ni està al full de ruta’. Amb tot, afirma que estan ‘preparats per treballar en la direcció de fer el país més fort’. ‘Si això passa un dia per fer un tancament de caixes, ja ho veurem, i si toca fer-ho, ja ho veurem’, afirma, avisant, però, que mesures d’aquest tipus sempre es promourien amb ‘consultes’ amb tots els empresaris i amb un elevat nivell de participació. De fet, diu, no es posen ‘límits’ per fer de Catalunya ‘un país més fort’.
Preguntat pels possibles sotracs econòmics d’un trencament abrupte amb Espanya, un dels nous vocals de la Cambra assumeix que no seria un procés econòmicament fàcil. ‘No serà per nosaltres que arribem a un trencament abrupte, però si hi hem d’arribar perquè un dia l’altra part no vol entendre res, haurem d’avaluar si mereix la pena passar un moment més complex per arribar a un moment millor, o estar sempre en un segon nivell, una mica més còmode, però més pobre’. ‘Les crisis permeten l’evolució, i el país ha d’evolucionar’, conclou.