20.03.2020 - 21:50
|
Actualització: 21.03.2020 - 12:59
Marc Castells, nascut a Igualada el 1972, és el batlle d’aquesta ciutat des del 2011, primer per CiU i d’ençà del maig per JxCat. Aquests dies brega per contenir el brot del coronavirus 2019, que va obligar a confinar la capital de l’Anoia per ordre de la Generalitat el dijous 12 de març, juntament amb Òdena, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui. Castells atén VilaWeb per telèfon per valorar aquests primers vuit dies d’aïllament i la crisi sanitària a què s’enfronta el país. Anuncia també que el govern espanyol els ha confirmat per escrit que avui arribaran a l’Hospital d’Igualada les quatre mil màscares que eren blocades a Madrid.
—Fa una setmana del confinament d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena.
—Dimecres de la setmana passada, a l’ajuntament vam decretar les primeres mesures, que eren vistes amb sorpresa i un punt d’incomprensió. En aquell moment, ja teníem cinc casos confirmats de coronavirus 2019 i vam considerar convenient d’avançar-nos als esdeveniments. La sensació és que tenim uns quants dies guanyats.
—Hi ha hagut resistència a un confinament tan estricte?
—No. Tinc la sensació que ara, vist amb perspectiva, la gent se sent segura de la gestió que s’ha anat fent fins ara. Malgrat tot, veuen amb bons ulls la decisió que es va prendre de confinar-nos per protegir-nos entre tots.
—Com ho viu el batlle d’una ciutat confinada?
—Dormo poc i malament. No havia viscut mai una situació així. Durant vuit anys d’alcalde he vist de tot, coses que no creuríeu mai. Però aquesta és una situació inèdita i greu i té un munt d’efectes col·laterals que la gent ni s’imagina. L’ajuntament, les institucions i les entitats anem afrontant les circumstàncies i gestionant-les. Del naixement d’un nen, que s’ha de registrar, fins a l’enterrament d’algú que va donar positiu i que és d’ètnia gitana, que s’ha de gestionar d’una manera especial i seguint els protocols. Tot costa una mica més. Ens trobem casos absolutament especials i que ens obliguen a respondre ràpidament.
—Avui hem sabut que a Igualada el brot va sorgir en un dinar de vuitanta persones, on hi havia molts sanitaris de l’hospital. Al vespre, el Departament de Salut ha informat que hi havia un segon focus, desvinculant-lo del primer després d’haver demanat explicacions, una infermera, al govern en una carta a la Veu de l’Anoia. Com s’ha traçat l’origen fins a arribar a aquesta conclusió?
—No vull entrar-hi perquè és una competència del Departament de Salut. Jo no sé com s’ha fet aquesta investigació. Com que Salut tampoc no me n’ha informat, a mi, m’estimo més de no prendre-hi partit ni dir-ne res perquè no en tinc la informació.
—Us n’heu assabentat pels mitjans de comunicació…
—No és l’hora de fer retrets, és molt difícil això que passa a Igualada i què passarà a Catalunya els dies vinents. El govern té tota la comprensió de la gestió i quan tot s’acabi serà el moment de polir les coses que no s’han fet prou bé. Per part de tots, de nosaltres també.
—S’ha anunciat també una col·laboració de l’Hospital de Bellvitge amb l’Hospital d’Igualada. A part, hi vau demanar més professionals, han arribat?
—Els professionals de l’Hospital d’Igualada estan exhaustos, perquè en tenim molts d’aïllats. Fa dies vam demanar ajuda al Col·legi de Metges i d’Infermeres i vam fer una crida pública que va tenir una bona resposta. Vam fer entrevistes a molta gent que havia enviat currículums i vam fer un triatge. Hem pogut contractar catorze persones. El de Bellvitge és el nostre hospital terciari de referència i hi ha molta relació entre els nostres professionals i els d’allà. Ara esperem a veure com es concretarà.
—El govern va confinar la conca d’Òdena, i insisteix a confinar tot Catalunya. De moment, el govern espanyol no ho accepta. Què en penseu?
—Els experts ens diuen que la millor cosa que podem fer és un confinament total. Faig d’alcalde de la meva ciutat i la meva obligació ara és posar-me al servei dels meus ciutadans i després ja arribarà el temps en què podrem definir qui tenia raó i qui no. M’atreveixo a pensar que el govern de Catalunya, assessorat per experts, creu que el confinament és una bona opció. Però no vull fer política d’una crisi que hi ha ara a Igualada i al nostre país.
—Dimecres vau denunciar que Madrid blocava l’arribada de material sanitari, unes 4.000 màscares, a l’Hospital d’Igualada. En teniu cap notícia?
—Encara no han arribat, però tenim una confirmació per escrit que arribaran demà [dissabte]. La denúncia pública que vam fer va motivar algun moviment, perquè estaven aturades. Necessitem que tot el material possible per als metges, els infermers i el personal de les residències estiguin protegits. Aquest virus és molt contagiós i, per tant, hem de ser capaços de dotar els nostres sanitaris, els herois i heroïnes d’aquest país ara mateix i d’Igualada en particular, dels mitjans necessaris. I més aquí, que tenim un brot especialment important.
—S’han posat sancions econòmiques a Igualada? Heu demanat més contundència a la policia local, sobretot ara al cap de setmana.
—A Igualada s’han posat sancions i n’he donat instruccions a la policia local. De manera majoritària, la ciutat respecta el confinament. Fa esfereir veure que no hi ha moviment, que tot s’ha aturat. Hi ha una gran responsabilitat. Però també passa que ja fa vuit dies. I amb la policia local vam detectar que grups de joves, cap al vespre, tendien a saltar el confinament. Vam detectar uns tretze grups de joves que van ser requerits perquè tornessin a casa. Ara ve la setmana més forta i tindrem més morts. Ens juguem la vida de les persones, i a la gent no se li pot escapar que pot contagiar les seves persones estimades o a si mateixa. També hi ha hagut gent més gran, de manera anecdòtica, que no complia el confinament.
—Després d’una setmana del confinament a l’Anoia i de l’estat d’alarma, i amb totes les coses que se saben sobre la pandèmia, què penseu quan veieu que encara hi ha qui vol anar-se’n de cap de setmana o anar a la segona residència?
—El virus no se’n va de cap de setmana. És aquí, amb nosaltres. Tot i que acostumem a sortir el cap de setmana i estiguem acostumats a fer vida social, he demanat especialment que tothom es posi al cap que ara no es pot. Ens hem de protegir i la millor manera de fer-ho és estar-nos a casa. Quan veig que algú va a la seva segona residència, ho trobo una gran irresponsabilitat.
—Com afecta tot plegat les empreses de la conca d’Òdena?
—Ens fa patir. Cada dia parlo amb la consellera Chacón, que també està confinada aquí a Igualada. Ens fa por el tsunami que vindrà després del tsunami. La nostra prioritat ara és la lluita contra el coronavirus, però paral·lelament hem de començar a pensar en què passarà si la nostra economia també emmalalteix. Per tant, ens ha de preocupar saber què pot passar. La sensació que tenim és que acabarà molt tocada. No tan sols a la conca d’Òdena, que és un territori molt industrial, sinó a tot el país. Veiem amb un punt de patiment i angoixa què pot passar amb l’economia els mesos vinents.
—Heu explicat també que s’ha de resoldre la qüestió de les baixes dels treballadors que no poden sortir a treballar, i heu demanat al Departament de Treball que doni instruccions clares. Què passa?
—Fora de la crisi sanitària, la cosa que més preocupa a la gent d’Igualada és una situació que trobem surrealista. Si estàs aquí confinat i tens la Covid-19, o si has estat en contacte amb un cas i has de fer la quarantena, tens garantits els drets laborals. A la conca d’Òdena tenim vora 16.000 treballadors i 4.000 autònoms. Tota aquesta gent, que la majoria treballa fora, estan en uns llimbs laborals perquè ningú no ens aclareix ni ens dóna cap instrucció escrita per saber a què han de fer. Estan en una situació de desinformació total, i ja ha passat una setmana. Demanem al Departament de Treball i a la Secretaria d’Estat de Seguretat Social que doni resposta a tots els treballadors de la conca d’Òdena que no poden sortir del perímetre confinat. No tenen cap instrument que els avali respecte de la seva empresa i que els cobreixi els drets laborals, a part dels mitjans de comunicació que ja han informat del confinament. Ho trobo molt greu. La sensació és que ningú no hi ha pensat, en això.