Jaume Font: ‘No podem vendre la idea que no volem turistes’

  • Entrevista al candidat del PI a la presidència del govern de les Illes

VilaWeb
Josep Verger
18.05.2019 - 21:50
Actualització: 19.05.2019 - 09:41

Jaume Font fa més de trenta anys que es dedica a la política. És el president i candidat del PI-Proposta per les Illes al Parlament de les Illes Balears. Aquesta formació autonomista de centre-dreta aspira a ser decisiva en la formació de govern. Tanmateix, no descarta de tornar a fer d’oposició. A les darreres eleccions al parlament, el 2015, es va presentar per primera vegada: va aplegar més de 30.000 vots i tres diputats a la cambra. El PI va ser la cinquena força, davant de Cs. Els resultats de PSIBPSOE, Més i Podem, que van superar de manera folgada la majoria absoluta, no li van concedir cap paper protagonista. Durant la legislatura ha marcat un perfil reivindicatiu en el finançament. Ex-batlle de la Pobla i ex-conseller del PP, Font va deixar aquesta formació en època de Bauzá, perquè era contrari a la seva política lingüística. El 2012 va ser un dels fundadors del partit que va néixer amb la intenció d’ocupar l’espai que havia deixat el partit de Maria Antònia Munar. En aquesta entrevista parlem de possibles pactes postelectorals, de les opcions del seu partit, de finançament i del model turístic que es debat a les Illes. Ens deixa aquest titular: ‘No podem vendre la idea que no volem turistes.’

És favorita Francina Armengol?
—Nosaltres sortirem a guanyar. Crec que el PI serà decisiu. Som una força política relativament nova i que en les darreres eleccions vam aconseguir devuit batllies. El PI serà determinant.

Quina nota poseu a la gestió del govern?
—Un cinc. Ja és una bona nota. Però en algunes matèries li pos un zero.

Per exemple?
—No podem vendre la idea que no volem turistes. És el que ens dóna a menjar. I la gestió del REB ha estat un fracàs. Ens han embolicat amb l’apartat fiscal. Ni Rajoy ni Sánchez no han mirat per les Illes Balears. I la situació és molt greu. Fa vint-i-cinc anys érem els primers en renda per capita i ara gairebé no som ni entre els deu primers. Hi ha una imatge irreal que aquí fermam els cans amb llonganisses, però això no és cert. Els nivells de pobresa són elevadíssims. I crec que no s’ha fet prou per a aconseguir un finançament millor.

Amb el PI al govern, s’aconseguiria una millora substancial del finançament?
—Una cosa que ja sabem és que amb Més no s’ha aconseguit. No ho han aprofitat per pressionar Pedro Sánchez i Francina Armengol en aquesta qüestió. N’hi ha que s’han venut per una cadira.

I amb qui pactareu?
—Depèn. Nosaltres no volem ser frontissa, volem ser la porta. Hi ha un seguit de qüestions, com ara el finançament, les polítiques en matèria turística o l’impuls de la petita i mitjana empresa enfront de la venda il·legal, que hauran de ser respectades per qui vulgui el nostre suport. Totes les enquestes de fa tres anys ençà ens donen aquest paper determinant per a la formació de govern. Tampoc no pactarem amb els qui vulguin apujar imposts. Si hem de ser a l’oposició, hi serem i no tendrem cap inconvenient ni un. A més, hi pot haver perfectament un govern en minoria. Això també pot passar.

Les vostres propostes polítiques sobre el model turístic o en matèria fiscal són més acostades a les del PP o Cs?
—Amb qui no tenim res a veure és amb Podem. Ni tampoc amb Vox. Uns perquè es pensen que els doblers surten de davall les pedres. I els altres perquè van tot el dia embolicats amb la bandera. Però amb la resta de partits podem arribar-hi a acords. De fet, hem compartit feina a ajuntaments aquesta legislatura. Hem pactat amb Més i amb el PP a diversos pobles.

Si la llengua és una de les vostres línies vermelles, pactareu amb el PP?
—Crec que Company és més de la línia de Feijoo que no de Casado. De tota manera, han rebaixat el to respecte de la llengua. Però és evident que no pactarem ni donarem suport a cap partit que vulgui arraconar la nostra llengua.

Quin model turístic defensau? Sou contrari a l’ecotaxa?
—Defensam que una part d’allò que es recapta quedi als municipis. Concretament, un 50%. Nosaltres vam salvar l’ecotaxa perquè Podem hi va votar en contra. Però no podem anar en contra del món. Insistesc que el turisme ens dóna a menjar.

Heu criticat la regulació del lloguer turístic que s’ha fet a Palma. Per què?
—Som partidaris que hi hagi una regulació, sobretot a les zones turístiques que és on fa falta. Però som contraris que famílies que han superat la crisi d’aquesta manera ara paguin les conseqüències d’una regulació que afavoreix bàsicament els grans hotelers.

A les europees aneu amb el PNB? Per què?
—I amb Coalició Canària. Ens sentim a prop d’aquests dos partits. Volem un concert econòmic com el que tenen els bascs. I amb les Canàries ens uneixen moltes coses, perquè hi compartim insularitat.

Podem considerar que el PI és una formació nacionalista?
—Som un partit autonomista, de centre, amb una implantació important a Mallorca i amb presència a Menorca i Eivissa. Tothom ens vol etiquetar, però tenim ben clar què volem i què som. Els nostres estatuts es poden consultar. També és cert que a la nostra formació hi conviuen diverses sensibilitats.

Ocupeu l’espai que va deixar Unió Mallorquina?
—Som un partit jove, autònom i que defensa els interessos de les Illes Balears. Ens volen comparar amb unes altres formacions però el PI és el PI, i prou.

És realista demanar un concert econòmic?
—Ho defensam. Si l’estat espanyol avança cap a un estat federal, es pot proposar. Mentrestant, hem de millorar el finançament. No pot ser que els productes de primera necessitat siguin més cars aquí que enlloc. No pot ser que els nostres ciutadans paguin molt més per la compra. És una qüestió de justícia. La insularitat s’ha de compensar. Nosaltres no ens podem plantar a París omplint el dipòsit del cotxe, per exemple.

I què en pensau de l’espoliació fiscal de què són objecte les Illes?
—A mi no m’agrada utilitzar aquests termes. Però és evident que la nostra situació econòmica encara és més greu que la del Principat o la del País Valencià.

Com ha de ser la relació amb el Principat i el País Valencià?
—Hi tenim uns lligams que són evidents. Hi compartim llegua. L’Institut Ramon Llull és un exemple d’aquestes relacions.

Vau ser un actiu important del PP i el 2015 vau fer molt de mal a Bauzá, sobretot a la part forana de Mallorca. Continuareu restant vots a aquesta formació?
—És públic que jo vaig sortir del PP perquè era contrari a les polítiques lingüístiques de Bauzá. No hi estava d’acord i vaig partir. Ara, qui més vots va guanyar va ser Més. Van pujar de 40.000 vots. No sé si ara poden retenir-los.

Per les vostres paraules, sembla que el vostre competidor sigui Més?
—No ben bé. Nosaltres hem ofert tres vegades anar amb Més a les eleccions del 28 d’abril. Els deixàvem triar el cap de llista. I ens van dir que no.

Com interpreteu que Vox hagi obtingut 50.000 vots el 28 d’abril a les Illes?
—És molt fàcil, hi ha hagut un partit (PP) que n’ha perduts 70.000.

Un pronòstic de les eleccions al parlament?
—Podeu apuntar que el PI serà decisiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor