Enric Morera: ‘Les falles ens van reduir la capacitat de reacció i van dilatar decisions’

  • El president de les Corts Valencianes analitza la situació arran de la crisi del coronavirus 2019 al País Valencià i fa autocrítica

VilaWeb

Text

Pere Martí

24.03.2020 - 21:50

Enric Morera (Oliva, 1964) és el president de les Corts Valencianes i un dels principals dirigents polítics del sobiranisme valencià. Presideix el Bloc Nacionalista i és coportaveu de Compromís. Les Corts han hagut de suspendre les activitats per la crisi del coronavirus 2019 i en aquesta entrevista analitza les conseqüències que això té al País Valencià, la reacció del govern de Botànic i també fa autocrítica, perquè considera que totes les autoritats, entre les quals s’inclou, haurien d’haver reaccionat abans a l’amenaça de la pandèmia.

Les Corts, tancades.
—Les Corts no estan tancades. Hem suspès el període de sessions, i la diputació permanent es pot reunir quan calga, d’acord amb el període d’excepcionalitat en què ens trobem.

Trigaran a tornar a obrir.
—Reprendrem l’activitat tan aviat com es puga, però sempre d’acord amb allò que decidesquen totes les institucions. Però no anirem més de pressa perquè ens ho demanen ara els qui ens criticaven per voler suspendre un partit de futbol o les falles.

A qui us referiu?
—No vull posar noms, perquè és temps d’anar tots a l’una, de cooperar, de prioritzar l’efectivitat perquè això serà llarg. Després de la crisi sanitària hi haurà una crisi econòmica i ara cal la col·laboració de totes les autoritats i dels poders públics. Res no serà igual. Hem d’eixir d’aquesta crisi amb un món més humà i més conscient de la necessitat que cal reforçar els serveis públics per a tothom.

El president Puig ha tirat pel dret i ha enviat dos avions a la Xina per comprar material sanitari.
—La necessitat de proveir de material sanitari els hospitals per evitar el contagi és una prioritat de qualsevol govern. És un deure dels governants. Jo mateix també he gestionat aportacions de materials d’empresaris valencians que tenen la seu a la Xina. Com a govern, farem allò que calga perquè la sanitat valenciana no quede desproveïda, i aquest material serà distribuït solidàriament.

Però el govern espanyol ha recentralitzat les competències de Sanitat i qui distribueix és el ministeri.
—No conec els detalls de la centralització. Em sembla bé evitar situacions d’acaparament per part de privats que puguen sorgir i entenc també que cal ser solidari, sense perjudicar les prioritats que hi haja en cada moment.

No voleu polèmiques amb el govern espanyol.
—La gestió de la crisi que fa el govern espanyol és millorable. Tota gestió té encerts i errors, però ara és el moment de fer pinya i les propostes de millora s’han de fer quan toca i en els llocs que toca. En una situació d’emergència s’ha de ser molt prudent. És evident que hi ha coses a millorar però és el moment de fer pinya.

No van fer pinya aquells ciutadans de fora del País Valencià que el primer cap de setmana de confinament van anar a les platges valencianes.
—Allò va ser una irresponsabilitat. L’arribada de gent de fora per s passar el cap de setmana a la platja ha contribuït a propagar la malaltia. Hi va haver una actitud molt irresponsable per part d’aquesta gent, que en llocs com Gandia van arribar a col·lapsar la sanitat.

Anem tard?
—Som en un moment greu i no es prenen les mesures contundents que s’haurien de prendre. Com més tardem a prendre-les, més dràstiques hauran de ser i més trigarem a eradicar la crisi sanitària. Ens juguem la temporada d’estiu, que és molt important per a l’economia valenciana. Si volem salvar-la, hem d’adoptar mesures més estrictes de confinament.

El president Torra ho ha demanat i ha rebut moltes crítiques.
—Hi ha moltes regions europees, com la Llombardia i Baviera, que ho han fet, i hi ha molts experts que ho recomanen. Aaquest criteri es podria aplicar a l’estat espanyol. Tot i que no tinc prou elements, no sé per què no s’ha fet a Madrid, si era el principal focus de la pandèmia. Ara ja han sortit altres presidents autonòmics, com el de Múrcia, que també demanen el confinament. No hem de fer és politiqueria sinó buscar el millor per als ciutadans.

Va costar molt, suspendre les falles?
—Va costar, tot i que s’ha demostrat que va ser la decisió correcta. Però vam trigar a reaccionar, per por de la resposta de la gent. Com que ja s’havia fet la crida i havien començat les mascletaes, no vam tenir prou visió de què ens venia al damunt. Les falles ens van reduir la capacitat de reacció i van dilatar decisions que s’havien d’haver pres abans. Naturalment no era fàcil, però el debat sobre la suspensió es va allargar massa. Finalment, totes les institucions vam prendre la decisió correcta, que era suspendre-les. Dues setmanes després, ens trobem que la gent que va criticar-ho ara ens dóna la raó. Són els mateixos que deien que no passava res perquè els seguidors del València anessen a Milà a veure un partit de futbol. Per sort, hi ha hagut responsabilitat institucional.

El debat ara és entre la salut o l’economia.
—Primer, la salut. Sempre, primer, les persones. Els governs han d’atendre primer la salut dels seus ciutadans, que no falten mitjans i que ningú es quede sense atenció. I després, ja arreglarem l’economia, si cal amb mesures en l’àmbit de la Unió Europea. Ara som en un moment d’urgència, però quan haja passat, quan reobrim els parlaments, haurem de buscar solucions inclusives, socialment i econòmicament justes, perquè si no, tenim el risc de derivar cap a l’autoritarisme. Els populismes emergents a Europa intentaran treure rèdit de la crisi i nosaltres, des del parlament, hem de contribuir que això no passe.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor