Beatriu Cardona: “Mazón treballa per a la patronal, no per als valencians”

  • Entrevista a la portaveu de STEPV Intersindical Valenciana sobre les empreses que van desprotegir els treballadors el dia del temporal

VilaWeb

Text

Clara Ardévol Mallol

06.11.2024 - 21:40
Actualització: 07.11.2024 - 09:30

A banda la gestió de Carlos Mazón i el govern de la Generalitat, una de les coses que més indignació han despertat aquests dies de la catàstrofe de la gota freda ha estat l’actuació d’algunes empreses, que, segons que denuncien diversos sindicats, van desprotegir els seus treballadors el dia del temporal. Els van fer anar a treballar com si fos un dia normal i corrent, en alguns casos quan ja s’havien enviat les alarmes i tot. L’STEPV Intersindical Valenciana explica que volen portar aquests casos als tribunals perquè la responsabilitat no recau tan sols en el govern, sinó també en les decisions que prenen les empreses i en els xantatges o pressions cap als treballadors que de vegades s’exerceixen per assegurar que no s’aturi la productivitat. De tot plegat, en parlem amb Beatriu Cardona, portaveu del sindicat.

Quines empreses van deixar desprotegits els seus treballadors el dia del temporal i en què va consistir aquesta desprotecció? 
—És un espectre molt gran d’empreses de tota mena, algunes grans i altres no tant. Per exemple, al centre comercial Bonaire hi va haver botigues de roba de l’empresa Inditex en què no van avisar les treballadores sobre el temporal. Algunes botigues a Bonaire ja tancaren en previsió del temporal, però de les d’Inditex cap. I quan van rebre l’avís de les vuit del vespre algunes treballadores no se n’assabentaren perquè tenien el mòbil a la taquilla. Van saber que hi havia la inundació quan va començar a entrar l’aigua…

Havien d’haver actuat hores abans.
—Sí. És clar que la Generalitat no va avisar a temps, però això no eximeix les empreses. Nosaltres tenim treballadors i treballadores i, en veure el temporal, vam dir als que s’havien de desplaçar que no vingueren. Com és possible que algunes empreses tancaren i algunes altres no? La Universitat de València va suspendre l’activitat lectiva el dilluns a la vesprada amb la mateixa informació meteorològica que pot tindre qualsevol empresa.

“És clar que la Generalitat no va avisar a temps, però això no eximeix les empreses”

Legalment, poden reeixir les denúncies contra aquestes empreses?
—Sí, nosaltres ja tenim el primer informe i emprendrem mesures legals pels incompliments de salvaguarda de la salut i la integritat, i fins i tot en alguns casos de la vida de treballadores. Confiem que la via judicial prospere perquè és molt greu.

Com valoreu l’actuació de Mercadona, que s’ha fet especialment viral?
—Va circular la imatge d’un camió de l’empresa repartint en ple temporal i alguns mitjans, com El Mundo, pixelaren el cartell perquè no veiéssem que era de Mercadona. Això ja demostra l’omnipotència que té cert empresari valencià. A Mercadona han passat unes quantes coses. A banda que eixe dia anaren a repartir en la Ribera i en ple avís –mig camió va quedar cobert d’aigua–, des de dissabte avisen als treballadors de les zones afectades que, si no poden anar a treballar perquè tenen la casa negada o no es poden desplaçar perquè han perdut el cotxe, eixos dies de feina els recuperaran en vacances. I hi ha treballadors netejant la botiga, però Juan Roig té fons de sobres per a pagar empreses que netegen i deixar que els treballadors de les zones afectades puguen netejar casa seua i garantir-ne la salubritat.

“Va circular la imatge d'un camió repartint en ple temporal i alguns mitjans pixelaren el cartell perquè no veiéssem que era de Mercadona”

Tenint en compte això, com valoreu que els dies després de la tragèdia els mitjans parlessin tant dels saqueigs a supermercats?
—Hi ha hagut saqueigs perquè no hi ha hagut cap desplegament policíac, és una mostra més del desemparament que ens han deixat les autoritats. Sempre hi haurà gent roïna i que se n’aprofitarà, però igual que la dreta s’aprofita de la situació. Hauríem d’explicar que ara mateix les botigues de Mercadona fora de la zona zero estan molt ben proveïdes, i diàriament. La prioritat d’aquesta empresa no és d’ajudar. Altres supermercats sí que ho fan, i de fet han desproveït part de les seues oficines per portar tràilers amb material a les zones afectades. És la gent del poble la que gasta els diners portant-hi aliments i productes de neteja.

També us han arribat casos d’empreses que van fer anar a treballar després d’arribar els avisos? 
—Dimecres al matí i eixa mateixa nit. No podem donar noms perquè els qui han denunciat demanen anonimat, però són empreses de la comarca de la Ribera, de l’Horta Nord, del Camp de Túria… Empreses de transport grans, de transport xicotet…

Teniu registrat si aquesta desprotecció d’alguns empresaris ha acabat amb víctimes? 
—Segur que sí. Un company delegat nostre en el polígon de Xiva va morir. És molt bèstia.

Com valoreu l’actuació de Mazón i el fet que no es paralitzés l’activitat econòmica?
—És un incompetent i un indigne que hauria d’acabar a la presó. Mazón treballa per a la patronal, no per als valencians. És clau, per una banda, el negacionisme del canvi climàtic i, per una altra, que ell té unes altres prioritats.

“Mazón és un incompetent i un indigne que hauria d'acabar a la presó”

Què poden fer els treballadors en casos similars, quan hi ha una alerta meteorològica declarada?
—L’article 14 de la llei de prevenció de riscs laborals és clar. En aquests casos és claríssim que es pot no anar a treballar. Es comunica per escrit a l’empresa –per correu electrònic o altres mitjans– i no s’hi va. Ens hem trobat casos de xantatge d’algunes empreses a treballadors, però si l’alerta és vermella o fins i tot taronja la llei és molt clara.

En general, com creieu que haurien d’actuar les administracions en aquests casos? Els avisos, si s’envien, acostumen a dir “evita desplaçaments innecessaris”. No hi ha una recomanació explícita de no anar a treballar. 
—És clar. I tothom es pregunta si anar a treballar és un desplaçament necessari o no. El que haurien de fer és suspendre l’activitat econòmica. Igual que es nega el canvi climàtic, es dóna poca importància a aquestes situacions. Estem governats per eixa gent.

Voleu afegir res més o fer alguna recomanació?
—Que la gent acudisca al sindicat de classe que vulga, estem al seu servei. En les empreses amb delegats sindicals valents les coses acostumen a ser diferents. Hem tingut gent que s’ha plantat i que ha dit que no anava a treballar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor