Àngels Martínez: ‘Una república espanyola pot ser tan carca com la monarquia borbònica’

  • Parlem amb la professora i ex-diputada de Catalunya Sí que es Pot dins la sèrie 'Entrevistes sobre la crisi de la monarquia'

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

08.08.2020 - 21:50
Actualització: 09.08.2020 - 09:43

La professora de Política Econòmica, activista i ex-diputada de Catalunya Sí que es Pot Àngels Martínez Castells creu que l’independentisme s’hauria d’implicar per ajudar a fer caure la monarquia espanyola arran de la sortida de Juan Carlos I de l’estat. En aquesta entrevista de la sèrie sobre la crisi de la monarquia, Martínez critica el paper de comparsa de Podem i la ‘mentida’ del PSOE, i reivindica que també cal fer caure les ‘petites monarquies’ relacionades amb els interessos econòmics. A més, adverteix que una república espanyola pot ser tan carca com la monarquia si no hi ha canvis estructurals.

Us esperàveu que Juan Carlos I se n’aniria de l’estat espanyol?
—Sí. Sóc una optimista de mena i sempre penso que un dia o un altre se n’aniran tots, no tan sols Juan Carlos I. Tothom. I que hi haurà una república. És una cosa que ve de fa temps, amb els casos de corrupció. Quan se sàpiga la veritat del 23-F. Més tard o més d’hora, sortirà que allò va ser un muntatge i que Juan Carlos I va construir-se sobre una mentida. Van caient totes les monarquies. Vull dir, no només la família reial, sinó també les petites monarquies, com els Pujol.

Com heu vist la gestió del govern espanyol?
—És un paperot. Es parla molt de Carmen Calvo, però no s’entra al fons del problema, que és si hi ha possibilitat de fer caure la monarquia. Hi ha gent que aguanta aquesta xarxa de privilegis i corrupció, que és l’esperit que va portar la transició.

Com valoreu el paper d’Unides Podem?
—El problema de Podem és que encara no sap si és republicà o no. A partir d’aquí, si és alguna cosa més que Pablo Iglesias i els seus amics. Aquests dies, he sentit en Jaume Asens i no hi ha coherència entre les crítiques i que siguin al govern d’Espanya. Em sembla tristíssim el paper que ha fet Podem, i també el de Pablo Iglesias. En Comú Podem ha intentat salvar la cara, però no pot.

Com haurien d’haver reaccionat?
—Per a un partit polític no és tant fer o no fer, sinó tenir unes idees i uns principis clars. Per exemple, dir que són republicans, que el 15-M és una manera d’entendre i analitzar la constitució i els sectors que li donen suport, i a partir d’aquí prendre posicions de fons. No quedar-se en el curt termini, què fan i què deixen de fer, com analitzen cada moment i cada situació. Juan Carlos I ja està amortitzat, ara cal veure quina postura es pren amb relació a Felipe VI i la continuïtat de la monarquia. Les idees de fons han de ser sòlides i lògiques.

La monarquia resistirà aquesta crisi?
—Va caient. És un pas més de la degradació de la monarquia. Però si la gent que vol un sistema diferent i més democràtic, sense monarquies ni herències ni privilegis, no té uns plans estructurats i no fan fronts comuns, ho tenim difícil. He vist discussions a la xarxa sobre si la república ha de ser espanyola o si el sobiranisme no ha d’ajudar a fer caure la monarquia perquè vol la República Catalana. Però que no entenem que tot forma part del mateix? Cal trencar les carcasses i fer caure caretes, això pot ajudar l’independentisme. Cal entendre que la monarquia borbònica és dolenta per tothom, fins i tot pels pobles sahrauís i la democràcia europea. Si volem una república, ha de ser amb igualtat, llibertat i fraternitat per a tothom. És clar que pot haver-hi la República Catalana, però serà més difícil d’aconseguir si hi ha la monarquia borbònica. És la seva funció, mantenir la unitat de l’Íbexpanya.

El règim del 78 cauria amb la monarquia?
—Hi ha d’haver dues condicions. Una, que les forces republicanes i de progrés s’imposin, tinguin un pensament hegemònic i guanyin. Però podria haver-hi una república molt carca, també. Tal com està construït el sistema de la transició, la monarquia hi té un paper clau. Hem d’explicar millor com ha de ser la república i hem de fer pedagogia. Hi ha qui diu que la democràcia és el rei, doncs d’acord. Si no saben ni què és… Cal tenir en compte els biaixos de classe, gènere, valors, etc., això és fonamental. Una república espanyola pot ser tan carca com la monarquia borbònica. Una república carca, ni que fos amb Aznar o Felipe González com a presidents, no tindria cap hegemonia construïda.

El gran bastió de la monarquia és el PSOE, que es reivindica republicà.
—El PSOE no té res de republicà, ni ara ni mai. Només durant la Segona República. És una gran trampa, una gran mentida. Pensava que Iglesias podria aprofitar molt millor les contradiccions del PSOE, però al final Sánchez i els seus assessors han sabut aprofitar millor les contradiccions de Podem.

Quina resposta haurien de donar les institucions del país?
—M’ha agradat molt el discurs del president Torra. Ha estat demòcrata, pedagògic i republicà, independentista pel camí més viable. S’ha d’exigir que s’investigui la corrupció de la monarquia, i si hi ha majories, reivindicar la república. Com deia abans, hem de fer caure també les petites monarquies dels interessos econòmics. Som sota un muntatge enorme de casta profunda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor