18.02.2019 - 20:31
|
Actualització: 18.02.2019 - 22:54
El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, es troba en una situació complicada. Divendres, després de les queixes de Ciutadans, PSOE i PP, va decidir de vetar la conferència que Torra i Puigdemont havien de fer avui en les seves instal·lacions. Però ara resulta que Vox també vol fer-hi un acte. La reacció d’indignació ha estat immediata i la cambra ha hagut de respondre-hi. Diuen que de moment, encara no els han donat l’autorització. Entre els eurodiputats preocupats per un possible acte de l’extrema dreta a la cambra, hi ha Ana Miranda, del BNG. De fet, ha enviat una carta a Tajani demanant que no permeti l’acte perquè ‘pot significar un perill d’ordre públic’, un argument que ara és recurrent. Hem parlat amb ella breument:
—Per què l’heu escrita, la carta?
—Va ser quan, com a eurodiputada, vaig rebre el correu del diputat de l’EFDD –partit integrat per euroscèptics, populistes i extrema dreta–anunciant un acte amb Vox a tots els eurodiputats. Igual com es va tractar de manera aleatòria i no neutral l’acte de Torra i Puigdemont, creia que com a dona i com a representant dels drets humans havia de prendre mesures. És que ens ho hem de prendre seriosament, perquè Vox és un partit que es declara franquista i és clarament homòfob.
—Creieu que Tajani us respondrà al correu?
—A mi sempre m’ha contestat a tots els correus. Inclosos aquells en què demanava per Junqueras i Romeva, que van ser eurodiputats. Li he enviat un correu oficial, no una carta.
—Argumenteu que l’acte pot implicar un perill d’ordre públic.
—Un perill d’ordre públic i de seguretat del parlament. Ho argumento en clau d’ironia, perquè és l’argumentació que va fer servir amb Torra. Però en aquest cas és cert, perquè Vox és un partit que incita a l’odi i els pacifistes ens sentim incomodats. Jo he estat una de les autores de la resolució contra l’auge del neofeixisme a Europa, que demana la prohibició de partits i organitzacions que inciten a l’odi. I Vox hi hauria de ser inclòs.
—El parlament encara no ha decidit si permetrà l’acte. Us sorprendria que el deixés fer?
—Jo no tindria res a retreure al parlament si fos equànime, però el problema és que no ho és. A Jordi Solé (ERC) també li han prohibit una exposició. I a Raül Romeva l’any 2013 li van prohibir també una exposició sobre les fosses de la dictadura franquista. No és nou que hi hagi censura al Parlament Europeu. Passa que, en aquests moments, el criteri per a prohibir es basa en l’ordre públic i, per tant, un partit que incita a l’odi no pot fer un acte a l’eurocambra.
—Qui les executa, aquestes decisions?
—Entenc que el president i el Col·legi de Qüestors, que és qui decideix sobre els actes, les exposicions i les conferències. És proporcional a la representació de la cambra i, per tant, és sota el control del Partit Popular Europeu. Però Tajani diu que ha estat la seguretat del parlament que li ha dit que la conferència implicava un risc de seguretat. Ara, la seguretat no decideix; això ha estat una decisió política.
—Com és Tajani, com a president?
—És molt poc equànime. En algun debat fins i tot s’anticipa als resultats. Hauria d’exercir el reglament de la cambra amb més neutralitat, i no ho fa.