‘Entrar en mode pànic’: la significativa reacció d’una funcionària espanyola del Parlament Europeu

  • Eva Poptcheva tanca el seu Twitter quan li recorden que ha de ser neutral i que no pot fer servir el seu lloc de treball per a atacar Puigdemont i Comin

VilaWeb

Redacció

21.12.2019 - 13:28
Actualització: 22.12.2019 - 10:26

La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras i la ràpida reacció del Parlament Europeu de lliurar les acreditacions a Carles Puigdemont i Toni Comín han causat una gran consternació entre l’espanyolisme, però sembla que també han servit perquè alguns comencin a adonar-se de fins a quin punt tot ha canviat a Europa. Un cas il·lustratiu és què ha passat a Eva Poptcheva, una assessora de la secretaria general del parlament amb ciutadania espanyola que s’ha ficat en un embolic per culpa de Twitter.

Poptcheva, com a funcionària de les institucions europees, ha de complir les exigències de neutralitat exigides pel seu càrrec, regulades en un codi de conducta aprovat l’any 2008 i que és molt explícit.

Tot va començar dissabte amb un piulet de les 8:39 en què afirmava que Puigdemont i Comín havien entrat al parlament ‘gràcies al grup ECR (els conservadors euroescèptics)’, remarcant que és al qual pertany Vox.

Immediatament Aleix Sarri li va respondre dient que mentia perquè els dos eurodiputats catalans hi havien entrat acreditats per la institució. I fa la pregunta clau: ‘Com a assessora de la secretaria general del parlament no tens el deure de la neutralitat?’

La resposta és que el té, segons el codi de conducta. Perquè aquest codi deixa clar en l’apartat A1 que un funcionari europeu ha de ser independent ‘fins i tot de l’estat de què és nacional’. I també és explícit en el B2, quan indica que tots els funcionaris han d’observar moderació i comportar-se amb mesura i correcció.

Després d’aquesta resposta, Eva Poptcheva ha retirat el piulet. Però l’ha rescatat el periodista de Libération Jean Quatremer, especialment incisiu quant a les irregularitats de les institucions europees i un dels més reconeguts a Brussel·les.

En un piulet Quatremer afirma que ‘ella és consellera política de la secretaria general del parlament i reenvia les mentides de Madrid. I defineix la seva actuació com ‘una autèntica infiltració’ dins el parlament ‘que n’explica l’actitud respecte dels electes catalans’. En un altre piulet posterior Quatremer afirma que els funcionaris espanyols violen constantment el seu deure de neutralitat respecte de la situació catalana.

Poptcheva, aleshores, en resposta a Aleix Sarri i Jean Quatremer, afirma que el seu Twitter ha estat piratat i que els missatges enviats no són seus. I anuncia que el tanca, sense aclarir com és que, si és el cas, pot enviar missatges i esborrar-ne.

Els usuaris han reaccionat recordant que ella ha declarat en públic la seva simpatia per Ciutadans i, sobretot, que és un exemple clar de la manera com els funcionaris espanyols a Europa no compleixen el deure de treballar per a tots els europeus, sinó que treuen profit del càrrec per als seus interessos nacionals i polítics.

Però després de la contundent sentència del TJUE i de la celeritat amb què el president del parlament ha volgut resoldre la situació, aquesta reacció podria ser indicativa que comencen a adonar-se que hi ha canvis importants en marxa. Canvis que farien allò que un parlamentari, bon coneixedor de la trama bastida pels funcionaris espanyols de la Unió, ja ha definit com ‘entrar en mode pànic’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor