Entra en vigor la llei de l’eutanàsia

  • La norma garantirà que els pacients puguin decidir com serà el final de la seva vida

VilaWeb

ACN

25.06.2021 - 08:48
Actualització: 25.06.2021 - 08:52

Avui entra en vigor la llei orgànica de l’eutanàsia que permet la mort assistida. D’aquesta manera, l’estat espanyol es converteix en el sisè país que la legalitza (per darrere dels Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Canadà i Colòmbia). La norma estableix un procediment a través del qual el pacient pot demanar que se li apliqui l’eutanàsia tant en centres hospitalaris com a casa. Ho podran demanar els majors d’edat que pateixin una malaltia greu, crònica, invalidant o incurable en situacions associades a un “patiment físic o psíquic constant i intolerable” i quan, a més, existeixi la “seguretat” o una gran probabilitat que no hi hagi capacitat de cura o millora.

“Fas servir l’eutanàsia perquè necessites ser lliure, però no vols morir”

 El ministeri de Sanitat espanyol ha tingut contacte continu i reunions setmanals amb les comunitats autònomes per donar suport a la implementació de la llei. Fruit d’això s’han creat dos documents de referència: el ‘Protocol per la valoració de la incapacitat de fet’, que va ser aprovat dimecres pel Consell Interterritorial del Sistema de Salut espanyol, i el ‘Manual de bones pràctiques’, que s’està acabant de revisar.

El primer text pretén establir un conjunt de recomanacions que ajudin als metges responsables a valorar la situació d’incapacitat dels pacients que demanin ajuda per morir. La valoració de la incapacitat correspon al metge responsable, que haurà de partir de la presumpció de capacitat del pacient per decidir sobre la seva pròpia vida. Aquesta valoració començarà amb una entrevista clínica, en la qual el facultatiu responsable valorarà la capacitat de comprensió, el raonament i la voluntat del pacient.

En canvi, el ‘Manual de bones pràctiques’ contempla aspectes essencials com les recomanacions sobre els medicaments a administrar per tal que la prestació es faci de forma homogènia i inclou models dels principals documents necessaris per al desenvolupament del procés com el formulari de sol·licitud, la fulla d’informació sobre l’eutanàsia, el consentiment informat o les recomanacions per l’exercici de l’objecció de consciència pels professionals sanitaris.

Paral·lelament la Comissió de Formació Continuada dels professionals sanitaris, adscrita a la Comissió de Recursos Humans, està treballant amb les comunitats autònomes en la coordinació de l’oferta de formació continuada específica pels professionals sanitaris. Aquesta formació recollirà tots els aspectes necessaris perquè els professionals sanitaris puguin dur a terme aquesta prestació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor