Entra en vigor la llei europea de restauració de naturalesa, aprovada el juny després de mesos estancada en el Consell

  • La llei, que havia estat objecte d'un llarg debat, va ser finalment aprovada per una estreta majoria el 17 de juny, després del canvi de posició d'Àustria

VilaWeb

Europa Press

18.08.2024 - 11:08
Actualització: 18.08.2024 - 11:27

La Comissió Europea ha anunciat avui l’entrada en vigor de la controvertida llei de restauració de la naturalesa, destinada a retornar els hàbitats al seu estat natural, que va ser aprovada a mitjan juny després d’estar mesos paralitzada per falta de consens en el Consell. Amb aquest text, la Unió Europea cerca de recuperar almenys el 20 % de les zones terrestres i marines comunitàries per al 2030 i tots els ecosistemes que ho necessitin per al 2050. Per a fer-ho, algunes de les mesures que hi ha damunt la taula són la repoblació de boscs, l’humitejament d’erms i la devolució de rius al seu llit natural.

El costat controvertit d’aquesta iniciativa legal té a veure principalment amb el temor dels agricultors al fet que comporti la imposició de restriccions per al sector. No obstant això, la Comissió ha aclarit que correspondrà a cadascun dels vint-i-set països de la comissió de decidir les mesures concretes a aplicar en el seu territori.

En l’actualitat, vora el 80 % dels hàbitats del territori comunitari es troben en mal estat, segons dades de la mateixa UE. Així mateix, el 70 % dels sòls es troben en un estat insalubre i el 10% de les espècies d’abelles i papallones estan amenaçades d’extinció.

La llei, que havia estat objecte d’un llarg debat, va ser finalment aprovada per una estreta majoria el 17 de juny, després del canvi de posició d’Àustria, que va acabar votant a favor d’una versió suavitzada del text inicial.

Així, aquesta primera llei europea de biodiversitat ha tirat endavant amb el vot a favor de vint estats membre, l’abstenció de Bèlgica i el rebuig de Finlàndia, Itàlia, Hongria, els Països Baixos, Polònia i Suècia, que van al·legar que la despesa era massa alta i que podia tenir un fort impacte sobre el sector agrícola.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor