01.09.2021 - 11:36
|
Actualització: 01.09.2021 - 20:54
Avui s’ha suspès el tractament d’ozonoteràpia que s’administrava a un pacient de covid-19 a la Plana. El 13 d’agost, el magistrat del jutjat contenciós-administratiu número 1 en va autoritzar l’aplicació, però el divendres proppassat, el mateix jutge va revocar el permís després d’haver estudiat les al·legacions.
L’advocacia de la Generalitat va presentar un recurs contra el tractament perquè era administrat per personal extern al centre i no formava part dels protocols ni dels serveis del sistema de salut. Pels professionals, no es complien les garanties necessàries, atès que és una teràpia sense fonament científic.
El jutge havia donat l’autorització a l’ozonoteràpia perquè el pacient era en perill greu i no li havia fet efecte positiu el tractament diagnosticat per l’UCI de l’Hospital de la Plana. Però després va considerar que el pacient havia de cedir per la negativa raonada dels metges.
Un dia després d’haver-se publicat la decisió, un jutjat de Barcelona també va autoritzar aquesta mena de tractament a un pacient ingressat a un hospital de la ciutat. La Generalitat de Catalunya va decidir d’imposar un recurs contra la decisió, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) encara no ha resolt.
En la mateixa direcció, Sanitat recorda que aplicar tractaments no autoritzats ha de tenir l’aval de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que hi està en contra. El departament ha dit que l’ozó era una molècula d’oxigen que es feia servir de desinfectant, però que no estava autoritzada i que podia tenir efectes secundaris com ara irritació per inhalació i dificultat respiratòria, tos i flebitis si l’administració era intravenosa.
El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (ACMSCB) han alertat que aquesta mena de decisions generen desconfiança entre els sanitaris i els pacients. Rebutgen que per la via judicial es doni cobertura legal a creences, desitjos o decisions individuals que traspassen el marc ètic i científic. La Comissió Permanent del Comitè de Bioètica del País Valencià també s’hi ha mostrat en contra i ha dit que l’ozó, a la Unió Europea, no tenia consideració de producte sanitari.
Arran d’aquest cas, hi ha hagut protestes dels professionals. Pels sindicats, és una ingerència externa i, segons que diuen, implica trencar la seguretat del pacient crític. En aquest sentit, la comunitat sanitària del País Valencià es va bolcar amb els professionals de l’UCI de l’Hospital de la Plana organitzant unes quantes concentracions.
Avui ha tornat la normalitat a la nostra UCI. És moment de reiterar el nostre compromís per una sanitat humana, de qualitat i basada en l'evidència científica, expressar el nostre rebuig a les pseudoteràpies i dir GRÀCIES !!! als que ens han donat el seu suport #nosinevidencia
— GVA la Plana (@GVAlaplana) September 1, 2021
Finalment, la Generalitat estudia d’emprendre accions contra la família per les seves acusacions greus contra l’hospital.