Entra en funcionament el Servei integral d’atenció a la dona d’Andorra, punt on es donarà informació sobre l’avortament

  • Tot i que la interrupció voluntària de l'embaràs està prohibida al país, Espot diu que s'acompleix amb el marc jurídic

VilaWeb

ACN

02.03.2020 - 19:41

El Servei integral d’atenció a la dona (SIAD) d’Andorra, que entre d’altres facilitarà informació sobre l’avortament i on portar a terme aquesta interrupció voluntària de l’embaràs -sempre fora del país-, s’ha posat avui en funcionament.

Des del Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Massana, que conjuntament amb el de Santa Coloma centralitzarà l’atenció per via telefònica, el cap de l’executiu del Principat, Xavier Espot, ha assegurat que ‘no xoca amb les disposicions legals i constitucionals’ i que, per tant, ‘està perfectament acomodat amb el marc jurídic vigent’. Cal tenir en compte que la interrupció voluntària de l’embaràs esta prohibida a Andorra en tots els seus supòsits.

Les consultes al SIAD són de caràcter gratuït i ofereixen un acompanyament a la dona, tant en el moment previ com posterior a l’avortament. L’objectiu del servei és no interferir en la decisió que prengui la persona que es troba en aquesta situació. Així mateix, Espot ha declarat que l’acte mèdic per interrompre voluntàriament un embaràs no es pot sufragar amb diners públics.

Per la seva banda, Cristina Pérez, una de les llevadores del SIAD, ha informat que durant el matí no s’ha rebut cap trucada ni correu electrònic per demanar cita prèvia i ha destacat l’acompanyament com el principal valor afegit de la proposta. ‘Aquest servei intentarà personalitzar molt cada cas i cada demanda que es faci, ja que la finalitat és que la gent tingui un punt de referència on anar’, ha afegit.

Un cop les interessades hagin demanat cita prèvia, se les atendrà en una sala dels diferents CAP del país i es garantirà la seva confidencialitat. La llevadora es reunirà amb la persona al voltant d’una taula on, després d’escoltar el seu cas, li oferirà tota aquella informació que demani per tal de superar aquest procés sense que quedi cap mena de seqüela. Per a totes aquelles persones que no puguin desplaçar-se al CAP que se li ha determinat, una llevadora domiciliària es desplaçarà fins aquell punt que hagin acordat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor