L’entorn de Navalni assegura que hi havia un principi d’acord per a alliberar-lo

  • Segons una assessora, Putin es va oposar a un canvi que hauria implicat l'excarceració d'un agent rus empresonat a Alemanya

VilaWeb
Navalni, en una imatge d'arxiu.
Europa Press
26.02.2024 - 16:44
Actualització: 26.02.2024 - 17:35

L’opositor rus Alexei Navalni va morir pocs dies abans de ser alliberat en virtut d’un principi d’acord que, segons l’entorn del difunt, ja estava a punt de tancar-se, però que va topar amb el rebuig frontal del president Vladímir Putin. Segons aquest acord, Navalni hauria estat la moneda de canvi per recuperar l’agent Vadim Krasikov, detingut a Alemanya.

Una aliada de Navalni, Maria Pevchij, de la Fundació Contra la Corrupció (AFC), ha assegurat en un vídeo a Youtube que només restava el vist-i-plau de Putin per tancar l’intercanvi, que ha dit que feia dos anys que hi treballaven. Ha explicat que ja des que va començar l’ofensiva a Ucraïna, es van marcar com a objectiu treure Navalni de la presó, davant el temor que la situació empitjorés.

Finalment, va acabar en una remota presó de l’Àrtic, amagat del món i sotmès a tortures, ha denunciat Pevchij, que fa una crida a entendre no només per què “Putin va matar Navalni”, sinó també els motius que van fer que morís el 16 de febrer.

“Se suposava que Navalni seria alliberat els pròxims dies perquè havíem pres una decisió sobre el seu intercanvi”, ha dit, tot explicant que a començament de mes se li va presentar una oferta a Putin i que la tarda del 15 de febrer tot ja estava en una fase final.

Aleshores, al president rus se li hauria plantejat que l’única manera d’aconseguir que Krasikov tornés a Rússia seria lliurar a Navalni, per la qual cosa, segons Pevchij, va optar per fer desaparèixer qui havia de ser moneda de canvi. “És el comportament d’un boig mafiós”, ha sentenciat.

Alemanya no es pronuncia

El govern alemany ha evitat de pronunciar-se en un primer moment sobre el suposat intercanvi que hi havia sobre la taula. “En aquest moment, no ho puc comentar”, ha declarat una portaveu de l’executiu, Christiane Hoffmann, després d’haver-se publicat el vídeo.

Tot i això, el canceller, Olaf Scholz, ha tornat avui a responsabilitzar Putin de la mort de Navalni: “Jo entenc, com molts altres, que ha estat el règim qui l’ha matat”. “La seva mort és la conseqüència d’una dictadura”, ha comentat en una trobada organitzada per l’agència DPA.

El president alemany ha afirmat que tant el president rus com els seus aliats “tenen molta por”, com hauria quedat de manifest amb l’anul·lació de candidatures rivals per a les eleccions presidencials del març, en què Putin figura com a clar favorit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor