Les entitats de Somescola pacten un comunicat de mínims a favor de la immersió en català

  • El text reclama principalment que tota modificació legislativa que afecti l'escola en català també es consensuï amb la comunitat educativa i les entitats de defensa del català

VilaWeb

Redacció

07.04.2022 - 16:35
Actualització: 07.04.2022 - 18:35

La seixantena d’entitats que formen part de la plataforma Somescola han acordat un text de mínims contra la manera com el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem van pactar la modificació de la llei de política lingüística com a reacció a la sentència del TSJC que obliga a fer un mínim del 25% de les classes en castellà. El comunicat –que segons fonts presents a la reunió reflecteix el consens mínim assolit per les entitats de Somescola, que diuen que caldrà continuar treballant-hi– es fixa sobretot en les formes de com els partits polítics van pactar la modificació de la llei, d’esquena a les entitats civils. En canvi, no diu res sobre la introducció del castellà com a llengua d’ensenyament fora de l’assignatura de llengua castellana.

D’una banda, el comunicat manifesta sis punts compartits per les entitats, i posteriorment demana al govern i el parlament cinc altres qüestions. Les entitats exposen la seva indignació i rebuig a la intromissió dels tribunals en el sistema educatiu i en la política lingüística del país que, diuen, respon a criteris ideològics. Així mateix, critiquen que la proposta de modificació de la llei es va elaborar sense debat públic, i especialment sense comptar amb el conjunt de la comunitat educativa i les entitats de defensa del català. “L’endarreriment del ple on es tractarà la proposta a finals d’abril obre la porta a poder tenir el debat social necessari i a poder presentar aportacions i esmenes“, destaquen.

Després, en termes genèrics, diuen: “El contingut d’aquesta proposta genera grans preocupacions i incerteses entre la comunitat educativa i la societat civil pel que fa a la seva eficàcia per garantir el blindatge del català a l’escola i per protegir jurídicament els centres.” I afegeixen: “El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és i ha de continuar sent la llengua vehicular, d’acollida i d’aprenentatge en tots els nivells i en totes les modalitats del sistema educatiu. En l’actual situació de minorització que pateix el català, l’escola ha d’exercir de força compensadora i ser un referent en la normalització lingüística.”

En la mateixa línia, reivindiquen que la immersió lingüística actual ja garanteix l’assoliment de competències en català i castellà, i alhora que no se segreguen els alumnes segons la llengua familiar. “És imprescindible que s’eviti qualsevol possibilitat d’obrir la porta a la segregació o la creació de comunitats lingüístiques separades a les escoles”, diuen.

Per tot plegat, reclamen al govern i al parlament que tot acord o proposició legislativa que afecti substancialment l’escola en català tingui un ampli consens polític i social. En conseqüència, reclamen que s’obri “un espai de diàleg honest” amb Somescola i que l’acord dels partits s’ampliï a l’àmbit social incorporant les esmenes i compromisos paral·lels que calgui per a assolir un acord de màxim consens. Seguidament, diuen que qualsevol proposta legislativa, decret o política en l’àmbit de l’escola en català ha d’oferir garanties clares per blindar el català com a llengua vehicular i vertebradora del sistema educatiu.

També exigeixen que el Departament d’Educació doni instruccions clares i comunes a tots els centres educatius de cara a l’elaboració dels projectes lingüístics per garantir a tots els alumnes l’accés a l’aprenentatge i ús del català, i que ofereixi als equips directius i docents seguretat i protecció jurídica davant les intromissions judicials. Per últim, reclamen al govern i el parlament que destinin recursos a millorar la qualitat de l’escola catalana i avançar en el coneixement i l’ús del català a l’escola, potenciant les aules d’acollida, el material didàctic i els plans per a revertir la segregació, entre més. A més, els demanen que actuïn en la protecció del català més enllà de l’àmbit escolar.

Podeu consultar ací el manifest íntegre:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor