Entitats socials proposen crear un fons d’inversió social per sumar habitatge públic

  • Urgeixen a aprofitar l'"oportunitat històrica" de comprar habitatges desvalorizats

VilaWeb
Redacció
04.07.2017 - 10:51

Urgeixen a aprofitar l'”oportunitat històrica” de comprar habitatges desvalorizats

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

La Taula del Tercer Sector ha proposat crear un fons d’inversió social per ampliar el parc d’habitatge públic, davant la constatació que nou de cada deu habitatges procedents del tempteig i retracte acaben en mans privades, segons recull l’informe ‘Els habitatges buits dels bancs. Una oportunitat perduda per ampliar el parc de lloguer social?’.

Ho ha explicat aquest dimarts en l’Ateneu Barcelonès el president de la Taula, Oriol Illa, que ha afegit que aquest fons podria impulsar-se des d’una o més entitats financeres, entre les quals podria haver-hi l’Institut Català de Finances, alhora que obrir-se a participacions ciutadanes que volguessin col·laborar en aquest objectiu social a canvi d’una rendibilitat fitada.

Des de l’aprovació del Decret-llei del tempteig i el retracte, que va donar accés a les entitats a aquest procediment, la fundació ha rebut informació de 5.753 habitatges amb preus inferiors a 160.000, entre les quals ha mercat 23 per una mitjana de 47.000 euros –als quals se sumeixi la rehabilitació, d’uns 20.000 euros–.

La presidenta d’Hàbitat3 –fundació destinada a l’habitatge social integrat per les entitats de la Taula–, Carme Trilla, ha explicat que l'”oportunitat històrica” que el tercer sector tingui accés a comprar uns habitatges que s’han desvaloritzat a través del dret a tempteig i retracte podria perdre’s perquè no tenen suficients recursos per arribar a tots, per la qual cosa necessiten un soci financer.

De les 47.000 habitatges buits de les entitats financeres, moltes de les quals no es van arribar a comercialitzar i estan per sota del preu del mercat, s’han comprat 6.000, i “seguiran comprant-les aquests anys els que estan millor posicionats” i amb intencions d’especular, ha alertat, i ha xifrat en 50 milions d’euros la compra de l’habitatge públic que és necessària a Catalunya.

En total, la Xarxa d’habitatges d’inclusió ha adquirit 819 habitatges, entre les quals hi ha 562 adquirides per la Generalitat, 234 pels ajuntaments catalans i 23 per les entitats.

CESSIONS DE BANCS

L’informe reflecteix que les entitats financeres han cedit 4.260 habitatges a tercers perquè estiguin destinats a entitats socials –d’entre les 47.000 buides–, i Trilla ha lamentat el problema que suposa que les cessions siguin de tres anys: “És fantàstic per poder resoldre situacions d’emergència però ens deixen molt penjats després” a causa de la seva curta durada, ha afirmat.

Ha conclòs que “la cessió de pisos de bancs no està contribuint a construir parc social”, ja que solament s’han cedit un 10% i per un termini de temps que no dóna estabilitat a les famílies.

L’estudi també proposa l’articulació de subvencions públiques per a la compra d’aquests habitatges, així com el reforç de les ajudes per al lloguer, ja que les entitats es veuen obligades a estipular un lloguer d’entre 400 i 600 euros, superior a les capacitats de les famílies vulnerables, i que unes ajudes públiques permetrien reduir-ho a 250.

Després de la presentació, en la qual també s’ha proposat que es donin ajudes a la rehabilitació i a les entitats socials per a la seva gestió, han debatut sobre la situació del parc d’habitatge el gerent de la Fundació Família i Benestar Social (Cohabitac), Alfons M. Thió; el director de la Fundació SER.GI (Ecas), Lluís Puigdemont, i el director de Fundació Foment de l’Habitatge Social (Càritas), Sergio Rodríguez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor