23.12.2021 - 16:52
Una quinzena d’organitzacions defensores dels drets humans han signat un manifest conjunt per demanar al govern que aturi la modificació del protocol sobre contenció de reclusos. El departament de Justícia va anunciar que revisaria el text actual -que prioritza mesures alternatives a la immobilització física del pres- perquè, segons el seu criteri, s’ha demostrat que no és efectiu. Les entitats veuen la modificació del protocol com un “intent regressiu en matèria de drets humans”, mentre que la conselleria reitera que té com a objectiu tendir a la contenció zero per assolir les màximes garanties per als interns i els professionals.
Les entitats que han signat el manifest, com Irídia, l‘Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Associació de Famílies de Presxs de Catalunya, Alerta Solidària i Justícia i Pau, recorden que la circular del maig del 2021, aprovada per l’anterior equip de Justícia, va concebre’s amb l’objectiu d’adaptar el protocol de contenció a les recomanacions nacionals i internacionals, per tal que fos més respectuós amb les garanties jurídiques.
Aquest nou protocol va centrar-se a substituir la contenció física i la subjecció mecànica a un llit per un mecanisme de desescalada de la tensió mitjançant contenció verbal i ambiental. Per als casos en què aquest sistema no fos eficaç, les entitats recorden que va preveure’s l’aïllament provisional en una cel·la encoixinada que, tot i que ja tenia la seva construcció aprovada per l’anterior govern, l’actual administració no l’ha arribada a executar.
Les organitzacions retreuen a Justícia que hagi anunciat la modificació del protocol “sense ni tan sols comptar amb cap avaluació sobre el seu funcionament”. El manifest sosté que la revisió del text només compta amb l’aval dels sindicats de funcionaris de presons, “que tenen tot el dret a la defensa dels seus interessos i drets laborals, però cap legitimat per orientar la política penitenciària a Catalunya en la línia contrària als organismes internacionals”. Davant les crítiques, el departament de Justícia ha remarcat que té “en el seu ADN” la defensa dels drets humans i que està amatent als nous mitjans i avenços, “amb respecte per la dignitat dels interns, les recomanacions d’organismes nacionals i internacionals i les garanties jurídiques dels professionals”.
Així mateix, la conselleria ha indicat que la circular ja compta amb un esborrany amb aportacions dels equips directius de centres penitenciaris i de comandaments amb responsabilitat a les presons, i ha apuntat que també intervindran en el text els representants sindicals dels treballadors. En tot cas, ha reiterat que obre la porta a mantenir el diàleg amb les entitats de defensa dels drets humans.
Per la seva banda, les organitzacions signants del manifest han comunicat la situació al Comitè per la Prevenció de la tortura i altres tractes o penes inhumanes o degradants del Consell d’Europa (CPT) i a l’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT), i han demanat que es constitueixi un grup de treball en seu parlamentària sobre la Circular i sobre l’actual situació dels Departaments Especials de Règim Tancat (aïllament penitenciari).