09.07.2019 - 19:17
|
Actualització: 09.07.2019 - 23:03
Una vintena d’entitats socials han denunciat en un manifest que el govern català vol iniciar un programa per a retornar joves migrants menors d’edat marroquins al seu país. El programa, que porta per nom ‘Al Amal‘, seria, segons aquestes entitats, la continuació d’un altre que va estar actiu entre el 2006 i el 2009 i que duia per nom ‘Catalunya-Magrib‘. Aquella iniciativa, segons valoren les entitats, va tenir un seguit d’efectes ‘perversos’, com ara que per tenir dret a un recurs al Marroc primer s’havia d’haver migrat a Catalunya, o bé que va fomentar la ‘re-migració’ de nois retornats, ‘que van tornar a posar en perill la seva vida’ per tornar a migrar de l’Àfrica cap a Europa.
També afirmen que el programa va provocar ‘fugues’ dels centres de menors que tenien por de ser repatriats, un fet que, segons indiquen, va fomentar que alguns d’aquests joves quedessin al carrer o ‘deambulant entre diferents comunitats autònomes’.
Per tot plegat, la vintena d’entitats, entre les quals SOS Racisme, la CUP, l’Assemblea Antiracista de Barcelona, Tanquem els CIE’s, el Col·lectiu Hourria – Llibertat o el Col·lectiu Did L3onf – Contra la violència, mostren al manifest el ‘rebuig rotund’ a la creació d’un nou programa amb les característiques del ‘Catalunya-Magrib’.
A més recorden que ‘no només va ser un fracàs rotund, sinó que va posar les vides dels nanos en perill sota el nom de la prevenció, la protecció i la cooperació al desenvolupament’. També demanen que es faci una auditoria pública del programa ‘Catalunya-Magrib’ per avaluar-ne els costos i els resultats.
Inclusió laboral en origen sí, repatriacions no
De la seva banda, des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han subratllat que sempre tenen la voluntat de dialogar sobre les seves polítiques amb tots els agents socials, i han considerat ‘una llàstima’ que els promotors d’aquest manifest ‘no ho hagin volgut fer’.
Més enllà d’això, les mateixes fonts indiquen que ‘contràriament’ al que diu el manifest, la majoria dels beneficiaris del programa ‘Catalunya-Magrib’ ‘no havien estat mai a Catalunya’, i que eren nois i noies marroquins ‘en situació de vulnerabilitat social’.
Afegeixen que aquell projecte va ser sempre principalment de suport a joves en situació de fracàs escolar, i indiquen que el retorn ‘va ser una petita part, sempre sota el criteri de l’interès superior del menor i des de la voluntarietat’. Treball, Afers Socials i Famílies també vol deixar clar que sense necessitat que hi hagi cap programa que ho fomenti, sempre hi ha una part dels joves que migren sols, ‘generalment molt petita’, que ‘pels motius que correspon a ells, i a ningú més decidir’, expressen la voluntat de retornar. I és una voluntat, afegeixen, ‘tant respectable com la de no retornar’.
Finalment, i sobre el nou programa, el Departament explica que treballa en una iniciativa d’atenció als menors en situació de carrer al Marroc, de suport a les famílies dels joves que han migrat a Catalunya i d’inserció laboral de joves marroquins en situació de vulnerabilitat. Aquest programa no inclou apartats de retorn de menors, tot i que, expliquen les mateixes fonts, sempre hi pugui haver una part de persones que vulgui tornar, amb independència dels programes que hi hagi en marxa.
Prevenir el desarrelament
El Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea de la Generalitat per al termini 2019-2022 recull la voluntat d’impulsar el projecte ‘Al Amal’ de cooperació entre Catalunya i el Marroc per la infància i la joventut, d’acord amb l’Estratègia catalana per a l’acollida i la inclusió dels infants i joves emigrats sols. Segons es recull en aquest pla, els objectius són ‘prevenir el desarrelament’, a través d’actuacions de cooperació i suport als projectes vitals i la integració social, cultural, econòmica i laboral dels menors; contribuir a crear millors condicions i oportunitats en el propi entorn natural; participar activament en l’apoderament de les famílies i desenvolupament dels entorns comunitaris d’origen, i establir un marc de cooperació institucional entre el Marroc i Catalunya i una governança del conjunt del projecte, que es fonamenti en els principis del reconeixement i el suport mutu en la triple dimensió de la solidaritat, la interculturalitat i la competitivitat.