04.12.2019 - 13:41
|
Actualització: 04.12.2019 - 18:38
La federació Lafede.cat, que agrupa 117 associacions i entitats catalanes que defensen els drets humans i la cooperació, ha criticat que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) hagin proposat que el terme ‘mena‘ opti a ser el neologisme de l’any per a normativitzar-lo al diccionari. ‘És lamentable que una institució com el IEC no només ignori l’opinió dels experts, entitats socials i de drets humans sobre la inconveniència d’utilitzar aquest terme, sinó que aposti per normalitzar-lo’, han escrit en un piulet els responsables de Lafede.cat.
Lamentable que una institució com l'@iec no només ignori l'opinió d'experts i expertes, entitats socials i de drets humans sobre la inconveniència d'utilitzar aquest terme, sinó que aposti per normalitzar-ho. https://t.co/8SAAf1uPrg
— Lafede.cat-organitzacions per a la Justícia global (@Lafede_cat) December 4, 2019
Ahir, la UPF i el IEC van anunciar les deu paraules que han triat per ser escollides per votació popular neologisme català de l’any 2019 i que són: animalista, emergència climàtica, exoplaneta, mena, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar.
La inclusió del terme ‘mena’, acrònim de ‘menors estrangers no acompanyats’, no agrada ni les entitats socials ni el departament de Treball, Afers Socials i Famílies perquè estigmatitza aquests menors i recomanen de no fer-lo servir.
Precisament, el 29 de novembre, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya van presentar unes recomanacions per a evitar l’estigmatització de la infància i l’adolescència tutelada per l’administració en la qual recomanen, entre més, de prescindir del terme ‘mena’ i fer servir alternatives a aquest acrònim.
Malgrat això, la UPF i el IEC han inclòs el terme entre els deu proposats per entrar al Diccionari de la Llengua Catalana i ahir van fer una crida a participar en la votació, que proclamarà guanyadora una d’aquestes deu paraules i que es pot fer omplint el formulari que hi ha a la web www.neologisme.cat.
S’entén per neologisme una paraula que s’utilitza actualment i que, o bé no és inclosa en el Diccionari de la Llengua Catalana, o sí que hi és però amb un significat diferent.
La paraula guanyadora serà candidata a formar part del diccionari normatiu. Es tracta de la sisena edició de l’elecció del neologisme català de l’any i la votació es va obrir ahir i acabarà el 15 de desembre, mentre que el 16 de desembre es farà públic el neologisme guanyador d’aquest any.
El neologisme de l’any 2014 va ser la paraula ‘estelada’, el del 2015 va ser ‘dron’, el del 2016, ‘vegà-ana’, el del 2017, ‘casserolada’ i el de l’any 2018, ‘sororitat’.
Com cada any, el neologisme guanyador serà discutit per la Secció Filològica de l’IEC com a candidat per al diccionari normatiu.