Entitats, sindicats i moviments socials s’uneixen contra el Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones

  • Anunciaran les accions que pretenen dur a terme en les setmanes vinents

VilaWeb

ACN

07.06.2019 - 20:02
Actualització: 07.06.2019 - 20:41

Representants d’una vintena d’entitats, associacions i moviments socials s’han reunit davant la tramitació del Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones al Parlament de Catalunya aquest mes de juny perquè consideren que pot suposar ‘la major externalització de serveis bàsics des de fa molt de temps’.

La directora de la FAPAC, Lidon Gasull, ha denunciat que amb aquesta normativa serveis d’educació, salut i altres serveis socials que presta de forma directa l’administració pública com l’ensenyament de preescolar, l’educació especial, serveis hospitalaris o assistència social passarien a subcontractar-se a empreses i entitats simpatitzants.

Anunciaran les accions que pretenen dur a terme en les properes setmanes. El grup d’entitats, entre les que hi ha sindicats, plataformes i associacions de veïns i del sector educatiu, de la salut i els serveis socials, compta amb el suport de la CUP, que va fer una esmena a la totalitat a aquest projecte de llei.

La reunió d’aquest divendres de quarts de cinc a les sis de la tarda, ha estat la primera presa de contacte de les entitats, que han decidit dur a terme diverses actuacions que aniran anunciant d’ara endavant. La directora de la FAPAC, Lidon Gasull, ha criticat que la nova llei podria suposar ‘canviar la forma d’entendre el servei d’educació de Catalunya’.

‘No ho podem permetre perquè això no pot ser així’, ha lamentat. Gasull considera que ‘estem en un canvi de paradigma total que els partits estan justificant amb la normativa comunitària’ però indica que ‘la normativa europea no obliga a externalitzar aquests serveis’, que exposa que ‘són serveis bàsics directament vinculats als drets fonamentals’.

La presidenta de la FAPAC, Belén Tascón, ha explicat que de moment s’han reunit amb ERC, CUP, PSC per exposar el seu posicionament i plantejar ‘que aquesta llei suposa un abans i un després’. ‘Aquesta llei fa entrada directa a prestar amb règim de mercat aquests serveis, de manera que el dret dels nens i les nenes quedarà vinculat a com l’empresa ho gestiona’, ha indicat. Tascón considera que ‘és una decisió política i la intenció que hi ha és la decisió del Govern d’avançar cap aquest camí’.

La diputada de la CUP al Parlament de Catalunya Maria Sirvent ha assegurat que la llei consolidaria ‘el model mixt público-privat’ i ‘conformarà un atac greu vers els serveis públics’ provocant ‘la privatització de serveis que abans no estaven privatitzats i la consolidació de privatitzacions ja existents que han provocat una greu degradació dels serveis públics’. Sirvent ha dit que amb la nova llei el valor del preu en les adjudicacions passarà de ser el 20% al 40%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor