14.10.2024 - 13:11
|
Actualització: 14.10.2024 - 16:56
La xarxa europea d’organitzacions en defensa de les llibertats civils, Liberties, ha denunciat que l’informe anual de la Unió Europea sobre l’estat de dret presentava deficiències significatives. Segons una auditoria feta per l’organització, la “retòrica triomfalista” de la Comissió Europea en relació amb els resultats de l’informe no és justificada. Liberties reconeix que l’informe ha ajudat a identificar problemes sistèmics als estats membres i ha impulsat algunes reformes, però critica que solament és un mecanisme de supervisió i no pas una eina d’aplicació efectiva.
L’auditoria feta per Liberties subratlla que l’informe de la Comissió manca de transparència i precisió a l’hora de mesurar els avenços dels vint-i-set estats membres en matèria de l’estat de dret. A més, posa en dubte l’afirmació de la Comissió segons la qual el 68% de les recomanacions fetes en l’informe del 2023 havia estat atesa. Segons Liberties, aquest percentatge també inclou els casos en què solament s’han fet avenços parcials, i lamenta que Brussel·les es limiti a valorar reformes en funcionament o anunciades, sense tenir-ne en compte l’efectivitat total.
L’organització diu que aquesta visió crea un panorama més optimista que la realitat i assegura que solament un 19% de les recomanacions ha estat significativament o plenament aplicada. També alerta de l’empitjorament de l’estat de dret en països com ara Bulgària, Grècia, Hongria, Malta, Polònia, Romania i Eslovàquia, en què les recomanacions de la Comissió han estat menystingudes o aplicades tan sols de manera parcial.
A més, Liberties posa en dubte el compromís de països com ara Àustria, França i Alemanya, que tot i no experimentar un empitjorament de la situació, refusen de complir amb les recomanacions de la Comissió o fan un esforç mínim.
Arran d’aquesta situació, Liberties insta la Comissió Europea a integrar l’informe sobre l’estat de dret dins el conjunt d’eines que garanteixen l’aplicació de mesures, i a elevar-lo al mateix nivell que els procediments d’infracció o el blocatge de fons comunitaris.