05.07.2021 - 18:09
Nou organitzacions de defensa dels drets humans i contra la tortura alerten en un comunicat de les tres morts a presons catalanes dels darrers dies i avisen de la necessitat de fer una auditoria sobre les morts a la presó per analitzar-ne de manera estructural les causes i les mesures que s’haurien de prendre per reduir o evitar les morts a la presó. Ahir es va saber que una noia de 19 anys havia aparegut morta a la presó de Can Brians I, aparentment a causa d’un suïcidi. També sembla que es va suïcidar a la seva cel·la de Brians 2 el creador de l’antivirus McAfee, John McAfee, de setanta-cinc anys. Pocs dies després es va morir per un incendi a la presó del Puig de les Basses Mohamed Choulli el Hosni, un intern que havia denunciat un any abans maltractaments i coaccions per part dels funcionaris de la presó del Mas d’Enric, al Catllar, el centre penitenciari on era abans.
Les entitats remarquen que dues d’aquestes morts s’han produït en presos que eren en aïllament penitenciari, que avisen que “produeixen efectes molt greus en la salut física i mental de les persones”. Diuen que gràcies a la incidència del treball de les organitzacions de drets humans s’han reduït el nombre d’hores en aïllament de presos en primer grau, però encara se’ls aïlla quan estan sancionats. Segons que assenyalen, “la seva aplicació excessiva pot constituir tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants” tal com va dir el Comitè contra la Tortura de les Nacions Unides, que va instar l’estat espanyol a assegurar que només s’aplica com a últim recurs, sota condicions estrictes de supervisió i control judicial.
L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, l’Associació de Familiars de Presos a Catalunya, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia, IACTA (cooperativa d’assessorament jurídics i transformació social), l’Instituto Derechos Humanos de Catalunya, Iridia, Justícia i Pau, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona i l’Organització Mundial Contra la Tortura exigeixen que es facin “recerques profundes, rigoroses i ràpides” sobre les causes de les morts i demanen que el servei d’inspecció penitenciària prenguin les mesures cautelars pertinents per preservar tota la prova sobre els fets.
A banda, requereixen que es generi un protocol eficaç de comunicació a familiars d’interns que morin a la presó entre el Departament de Justícia, la fiscalia i els jutjats “per evitar que es produeixin sancions de desinformació i d’agreujament de l’experiència viscuda”. També demanen que s’investiguin les filtracions de dades personals “produïdes presumptament per funcionaris de presons” després de la mort de Mohamed Choulli el Hosni.
Finalment, fan un toc d’atenció per l’opacitat dels Departament Especial de Règim Tancat (DERT), “que dificulten la fiscalització de les pràctiques d’institucions penitenciàries per part de les famílies dels interns, les entitats de drets humans i la ciutadania”. Aquests espais, diuen, poden portar als presos a situacions “límit”, que els provoquen “danys en la salut física i psicològica i que incrementen desenllaços tràgics, com els ocorreguts aquestes últimes setmanes”. A més, recorden que les Regles Mínimes de les Nacions Unides per al Tractament dels Reclusos (Regles Mandela) prohibeixen l’aïllament superior a quinze dies consecutius, “termini àmpliament superat en nombroses ocasions a causa del compliment de primers graus prolongats i de sancions acumulades”. “Reclamem la fi de l’aïllament penitenciari, atès que és l’única manera de garantir un model compatible amb el dret a la salut, a la dignitat i a la integritat física i moral de les persones internes”, acaben.