Entitats internacionals urgeixen una reforma del CNI perquè compleixi els tractats internacionals

  • Les organitzacions signants han demanat, en primer lloc, que es prohibeixi l’ús de Pegasus i eines similars

VilaWeb

Redacció

03.05.2022 - 13:23
Actualització: 03.05.2022 - 13:41

Una trentena d’entitats internacionals per la defensa dels drets humans han presentat un manifest que vol denunciar la vulneració de drets que s’han vulnerat amb l’escàndol d’espionatge del Catalangate. Demanen que aquest cas no passi per alt, perquè és simptomàtic d’una vigilància creixent a la qual estan sotmeses les societats, i apunten directament al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI)

Entre els signants hi ha entitats d’àmbit català, estatal i també internacionals, com Irídia, l’Associació Europea d’Advocats Demòcrates, Civil Liberties Union for Europe, la European Association of Lawyers for Democracy and Human Rights,  l’Origanització Mundial Contra la Tortura o Fair Trials.

En la conferència de premsa per a presentar el manifest, els ponents han demanat una reforma de la llei que regula el CNI perquè s’adeqüi als tractats internacionals. Consideren que legitima actuacions sense límit i que estan protegides pel secret oficial, fet que genera inseguretat en la protecció de drets fonamentals. “Pegasus i Candiru poden accedir a tot l’aparell de l’afectat, a l’historial de geolocalització, a les aplicacios, fotografies, vídeos i pot intervenir les comunicacions. No és legal i la llei que regula el CNI és tan vaga i poc precisa, que no prohibeix aquest tipus de seguiment”, ha resumit Anaïs Franquesa, co-directora d’Irídia.

El text no anuncia accions legals, ja que segons han dit, aquesta part correspon als afectats, els quals ja han començat a presentar denúncies a través de les seves respectives vies. Volen fer pressió perquè els estats prohibeixin l’ús de Pegasus i eines similars que atempten contra el dret a la intimitat, el dret al secret de comunicacions i que també pot trepitjar el dret de defensa. 

El president de La Fede i NovAct, Luca Gervanosi, creu que cal una regulació a escala europea, i ha instat els presidents de Catalunya i Espanya a adquirir el compromís de “no comprar ni utilitzar el programari”. Gervanosi diu que estem vivint una fase creixent de vigilància massiva com no s’havia vist abans i ha xifrat en almenys 45 el nombre de països que estan utilitzant Pegasus per vigilar advocats, periodistes o activistes. “Estem veient una proliferació de tècniques de vigilància que venuts per serveis privats, es posen a disposició d’organismes estatals i sense que hi hagi un debat poblacional previ”.

El Catalangate no és aïllat i tal com han explicat, Pegasus s’ha utilitzat per espiar defensores dels drets de les dones com Hala Ahed Deeb a Jordània, Ebtisam al-Saegh al Bahrain o escriptors crítics amb el govern indi com Rona Wilson, actualment empresonada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor