Entitats de l’ensenyament es mobilitzen contra l’adscripció d’Alacant com a zona castellanoparlant

  • La modificació de la llei de plurilingüisme pretén que, a partir del curs 2024-2025, el català deixi de ser llengua vehicular en l’ensenyament a les comarques de predomini lingüístic de l’espanyol

VilaWeb

Redacció

22.09.2023 - 16:15
Actualització: 22.09.2023 - 20:04

L’entitat Escola Valenciana i el Departament de Filologia Catalana, l’IIFV-Seu d’Alacant i la UEM de la Universitat d’Alacant s’han manifestat en contra de l’adscripció d’Alacant com a zona de predomini lingüístic castellà, que preveu la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana amb la modificació de determinants articles de la llei de plurilingüisme.

Consideren que la proposta de designació d’Alacant com a zona castellanoparlant ignora que la territorialització original de la llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) no es fonamenta en els percentatges d’ús lingüístics sinó en quina és la llengua històrica del territori.

“Alacant no pot renunciar al valencià. Sense el valencià no s’entenen les cançons ni les llegendes populars, tampoc l’himne de la ciutat“, assenyala un comunicat emès pel Departament de Filologia Catalana, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana-Seu d’Alacant i la junta directiva de la UEM de la Universitat d’Alacant.

A més, acusen el govern valencià de perseguir el català: “La substitució lingüística a Alacant no és un fenomen ni natural ni accidental, sinó el resultat de la repressió lingüística exercida sobre els alacantins en particular i sobre les minories lingüístiques en general a l’estat espanyol durant segles.”

Per la seva banda, Escola Valenciana ha presentat un manifest en què anuncia que es planta contra aquesta denominació. “Sense el valencià, la realitat i la identitat d’Alacant quedarien amputades de les seues arrels i del seu entorn”, indica el text.

L’entitat presentarà el text a l’Ajuntament d’Alacant juntament amb els suports que hagin recollit.

La modificació de la llei de plurilingüisme pretén que, a partir del curs 2024-2025, el català deixi de ser llengua vehicular obligatòria en l’ensenyament a les comarques de predomini lingüístic de l’espanyol, de manera que s’elimina l’obligatorietat de fer almenys el 25% de les hores lectives en català. Els canvis afectaran tots els centres docents, tant públics com privat, tal com recull l’article 36 de la LUEV.

Arran d’aquests canvis, els centres situats en municipis de predomini lingüístic castellà podran optar per mantenir l’aplicació dels projectes lingüístics vigents o, per contra, proposar la modificació per impartir en espanyol les matèries no lingüístiques que fins ara s’impartien en català.

D’ençà que va accedir al càrrec, la llei de plurilingüisme ha estat un dels grans objectius del conseller d’Educació, José Antonio Rovira. En una entrevista concedida a Europa Press al juliol, ja va avançar que volia començar a aplicar aquest mateix curs “alguna mesura transitòria de modificació” per reduir el percentatge d’hores lectives en català. Finalment, s’ha decidit que els canvis entrin en vigor el curs vinent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor