06.06.2017 - 14:22
Carreguen contra l’especulació i una durada insuficient del lloguer que “empobrirà” veïns
BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)
Entitats veïnals i sindicals agrupades en la plataforma Barcelona No Està en Venda han cridat els barcelonins a participar en la manifestació que ha convocat per dissabte per exigir que es garanteixi el dret a un habitatge assequible i criticar l’expulsió de veïns ocasionada per l’especulació.
El vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (Favb) Joan Balañach ha detallat aquest dimarts en roda de premsa que la manifestació sortirà a les 18.00 hores de la plaça Universitat i recorrerà “edificis emblemàtics de l’especulació” fins a arribar a Drassanes, on es preveu la construcció d’un hotel que veïns rebutgen.
Al costat de la portaveu del Sindicat de Llogaters Irene Sabaté i al de Fem Sant Antoni Enric Bárcena, Balañach ha criticat que “fons d’inversió estan espoliant la ciutat amb la indústria del turisme”, i ha lamentat que processos de gentrificació i turistificació expulsen els veïns dels seus barris, que es converteixen en llocs temàtics al servei del turista.
Preguntat pels mitjans, ha calculat que a Barcelona hi ha uns 70 edificis sencers en processos de compra que inclouran previsiblement “fer fora els inquilins per diversos mitjans”, com el del carrer Lancaster, el del carrer Leiva –que finalment va comprar l’Ajuntament per evitar l’expulsió– i un amb nou famílies situat al carrer Entença.
Bárcena ha ressaltat que veïns treballen per identificar finques d’un únic propietari per assenyalar les que tenen més probabilitats de vendre’s a un fons d’inversió que expulsi els veïns, i ha concretat que tenen comptabilitzats set d’un únic propietari per edifici a Sant Antoni i 12 en el Poble-sec.
Sabaté ha calculat que aviat hauran de renovar-se uns 40.000 contractes de lloguer signats per tres anys, alguna cosa que Bárcena ha dit que provoca una “preemergència habitacional” perquè portarà a un empobriment de les famílies perquè els preus pujaran, la qual cosa podria afectar unes 150.000 en tres anys, segons el portaveu de la plataforma de Sant Antoni.
“Fa temps dèiem que érem un barri caramel en el punt de mira dels voltors, i efectivament ens hem convertit en això: un caramel que tothom està xuclant”, ha asseverat Bárcena, que ha descrit com el corredor de la mort immobiliari la situació de veïns que preveuen que finalitzi aviat el seu contracte.
PAPERS PER 500.000 EUROS
Han criticat també el mecanisme pel qual estrangers poden obtenir el visat de residència per una inversió immobiliària de més de 500.000 euros, que va entrar en vigor el 2013, i Bárcena ha advertit que és urgent una resposta col·lectiva entre administracions i moviments socials davant la situació: “No podem esperar al fet que hi hagi més pisos socials”.
“La gent no pot esperar. D’avui als propers tres anys, què fem?”, ha alertat, després del que Sabaté ha ressaltat que també es produeixen desplaçaments invisibles de ciutadans que, en veure que no podran afrontar un increment del preu del lloguer, es veuen forçats a canviar d’habitatge.
Ha dit que els inquilins són un col·lectiu especialment exposat a l’abús immobiliari, i ha criticat que les condicions fixades per la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) provoquen una “inestabilitat per la curta durada dels contractes”, de tres anys, per la qual cosa demana fer-los més estables i també per limitar preu, ampliar el parc públic d’habitatge i garantir l’ús social per sobre de l’especulació.