Entitats contra el càncer demanen compromís polític per a aprovar les lleis que afecten els supervivents oncològics

  • La FECEC denuncia que han quedat postergades per l'avançament electoral i espera que es tramitin després del 23-J

VilaWeb
ACN
19.06.2023 - 16:34
Actualització: 19.06.2023 - 17:32

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) demana compromís polític per aprovar dues lleis que afecten els supervivents de càncer i que, denuncien, han quedat postergades per l’avançament d’eleccions generals. La federació reivindica que s’aprovi, d’una banda, la Llei per a la millora de la protecció social i laboral de les persones a qui els hagués estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma, i, de l’altra, la Llei de l’oblit oncològic. Segons que s’exposa en un comunicat, totes dues iniciatives legislatives són essencials. De fet, recorden que aquesta última, la de l’oblit oncològic, havia d’entrar en vigor aquest mes de juny, però va quedar aturada amb la dissolució de les corts espanyoles i l’anunci d’eleccions el 23-J.

Per això, les entitats esperen que tan bon punt es reprengui l’activitat parlamentària es tramitin les lleis. Concretament, la llei per a la millora de la protecció social va ser aprovada pel senat espanyol el maig de 2022 i des de llavors es trobava en període d’esmenes al Congrés dels Diputats. L’avançament dels comicis, però, ha fet que aquesta llei imprescindible per a la protecció de les persones que han superat un càncer en el seu retorn a l’activitat laboral no pogués tramitar-se en aquesta legislatura.

Per tot plegat, la FECEC vol que els partits es comprometin amb la seva aprovació i tinguin en compte les propostes de millora presentades per les entitats durant l’any passat.

La llei pel dret a l’oblit oncològic, per contra, estava ja en la fase final de tramitació, atès que es trobava pendent de ratificació parlamentària immediata. Per això, des de la FECEC esperen que tan bon punt es reiniciï l’activitat parlamentària es reprenguin els treballs per a la seva aprovació i entrada en vigor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor