19.08.2021 - 10:48
|
Actualització: 19.08.2021 - 12:26
Sis dies després del començament de les repatriacions de menors immigrants al Marroc per part de l’estat espanyol i a l’espera que la justícia decideixi si ho atura definitivament, la situació d’incertesa afecta els centenars d’infants i joves que van travessar la frontera amb Ceuta el mes de maig passat. “Hi ha molta por i tensió”, relata a l’ACN Arianna Elendu, voluntària de l’associació No Name Kitchen, que acompanya menors a la zona. L’ambient és completament hostil: hi ha infants que s’han escapat del centre en què residien i uns altres que dormen amb les sabates posades i la motxilla a l’esquena.
Les ONG presents a Ceuta diuen que l’estat espanyol ha vulnerat els drets dels infants amb les expulsions, que s’han fet irregularment. Les devolucions col·lectives de menors estan prohibides i no es fa un procediment individual de cada cas. Per això, demanen que s’aturin definitivament.
A més, diuen que la major part no volen tornar al Marroc. “De tots els menors que hem conegut, no hi ha ni un sol cas en què vulguin tornar”, explica Elendu, que ha denunciat casos en què van obligar als menors que eren traslladats a apagar els mòbils per evitar que contactessin amb les entitats i a qui no van fer cas quan van presentar un document dient que tenien designada assistència jurídica.
Unicef, l’agència de l’ONU pels drets dels infants, corrobora que la major part ha dit que el retorn no era una opció per ells i que vivien amb por constant per si es prenia alguna decisió sense tenir en compte la seva opinió. L’oficial de protecció infantil d’Unicef Europa desplaçada a Ceuta, Laura Bodendorfer, en declaracions a l’ACN, constata que amb les repatriacions s’han vulnerat diversos drets fonamentals dels menors no acompanyats i que no s’han respectat les legislacions internacional, europea i espanyola.
Han trepitjat drets com l’avaluació de l’interès superior del menor, la garantia que es comprovi que el lloc d’origen sigui segur, que s’hagi escoltat el menor o que pugui participar en la presa de decisions sobre el seu futur. El Defensor del Poble també ha qüestionat l’actuació de l’estat espanyol.