L’ensenyament de català, en perill: alumnes impulsen una recollida de signatures per a salvar-lo a Grenoble

  • L'Institut Ramon Llull, que finança els cursos, ha volgut rebaixar l'alarmisme i ha relacionat la suspensió amb el moment d'interinitat de la universitat

VilaWeb

Text

Pere Millan Roca

23.04.2024 - 21:40
Actualització: 23.04.2024 - 21:42

L’ensenyament de català a la Universitat Grenoble-Alps, a l’estat francès, és en risc. La situació d’interinitat de l’equip directiu de la institució ha fet que no renovi el conveni de col·laboració amb l’Institut Ramon Llull (IRL), que en finançava els cursos. Arran d’aquesta situació, dues alumnes, Anaïs Cercy i Océane Parreau, han impulsat una iniciativa per a recollir signatures en línia contra la suspensió. El primer objectiu era obtenir-ne 10.000 i, en tan sols catorze dies, ja l’han superat. Ara en volen aconseguir 15.000.

“Per a nosaltres és molt important l’ensenyament de català perquè ens permet d’entendre més bé la història de l’estat espanyol, sobretot la història contemporània i el franquisme, i perquè també ens agrada la cultura catalana”, explica Anaïs Cercy. A més, assenyala que un altre dels objectius de la petició és combatre la minorització d’una llengua amenaçada. “El català és la catorzena llengua més parlada a la Unió Europea. Eliminant-ne l’ensenyament correm el risc, no solament de debilitar les oportunitats acadèmiques i professionals dels alumnes, sinó també d’accelerar la desaparició d’una llengua rica en història i cultura”, diu el text de la petició en línia. A més, Cercy considera que la suspensió de les classes els implica un greuge perquè els exàmens oficials de nivell de castellà a l’estat francès també inclouen una part en català, portuguès o llatí.

Després del gran suport que ha rebut la iniciativa, les impulsores es volen reunir amb la professora Christine Verdier, responsable interina del servei de llengües de la universitat, per cercar una solució. A més, reconeixen que l’èxit de la campanya les ha ben sorpreses: “Ens ha sorprès la popularitat que ha tingut la iniciativa i l’interès que ha despertat en els mitjans de comunicació.”

Universitat de Grenoble

L’Institut Ramon Llull fa una crida a la calma

L’Institut Ramon Llull, que finança els cursos, ha volgut rebaixar l’alarmisme i ha relacionat la suspensió amb el moment d’interinitat de la universitat. “El conveni caduca enguany i n’hem negociat la renovació. Però la crisi interna de la institució ens ha esquitxat, perquè la direcció interina no vol prendre decisions estratègiques com aquesta”, explica Josep-Anton Fernàndez, director de l’àrea de Llengua i Universitats de l’IRL. “És una decisió que no compartim, perquè considerem que no renovar el conveni també és una decisió estratègica, però que entenem i acceptem”, afegeix.

Actualment, la Universitat de Grenoble-Alps, que té gairebé 60.000 estudiants i 6.000 professors i investigadors, no té rector. Un tribunal va decidir d’anul·lar les darreres eleccions, de final de novembre, per irregularitats en el procés electoral. El candidat a la reelecció, Yassine Lakhnech, va enviar un correu electrònic a tota la comunitat educativa en què criticava durament el seu rival a les urnes, Michel Rocca, el dia abans dels comicis. Això va fer que un jutge invalidés la victòria de Lakhnech. Per aquest motiu, la institució és gestionada per un equip de govern provisional.

El 16 de maig es repetiran les eleccions i, una vegada s’hagi nomenat una nova administració, es reprendran les negociacions del nou conveni per a l’ensenyament de català. L’Institut Ramon Llull és optimista de poder signar un nou acord quan la situació a la universitat s’hagi normalitzat. “No ens han dit que no, ens ha dit que esperem que resolguin els seus embolics interns”, diu Fernàndez. Tanmateix, aquest endarreriment podria fer que l’any vinent no s’hi fessin classes de català.

El servei de llengües de la Universitat de Grenoble-Alps ensenya català d’ençà de fa gairebé trenta anys. A més, d’ençà del 2002, forma part de la xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior de l’IRL, que formen unes 130 universitats repartides en 30 països de tot el món. D’aquests centres educatius, 93 reben finançament per a sufragar la docència del català.

En aquesta línia, l’IRL es mostra satisfet amb l’estat actual de l’ensenyament de català al món. De fet, acaben de tancar la creació d’ensenyaments de llengua catalana al University College de Dublín, a Irlanda, i en més institucions de l’Àsia i els Estats Units.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor