Ens la juguem o ens l’eixuguem?

  • Ken Loach, Tarantino o Lars von Trier?

Roger Cassany
08.11.2017 - 22:00
Actualització: 09.11.2017 - 11:42
VilaWeb

A la presó per haver demanat de dissoldre pacíficament una manifestació pacífica; a la presó per haver complert pacíficament un programa electoral pacífic; citats a declarar davant un jutge (acusats d’incitació a l’odi) per haver obert un debat a l’escola sobre les hòsties de l’1 d’octubre, viscudes precisament en escoles; enganyats a consolats i ambaixades espanyoles d’arreu del món per haver demanat de votar en unes eleccions (imposades des del govern espanyol); possibilitat d’entrar a la presó avui mateix per haver permès una votació en un parlament elegit a les urnes.

Tot això, en un estat en què se salven, amb diners públics, bancs i empreses no precisament impol·lutes, en què s’indulten torturadors, en què Rodrigo Rato pren el sol, en què s’acull tan sols una desena part dels refugiats pactats i en què, quina casualitat, s’obren polèmiques nacionals i portades de diari perquè no és clar si una samarreta de futbol, eixuta o suada, inclou una línia sediciosa de color blavós, glauc o lila. En un estat en què fins i tot hi ha qui proposa de fer boicot a les sèries de Pamela Anderson, tan adorada fa uns anys, perquè ara resulta que diu que fa costat als catalans i perquè és amiga de Julian Assange.

La llista, putrefacta, podria ser molt més afinada i podria continuar, però no cal. A més, si parlem de pameles i d’exuberància, aquest mateix estat, per si fos poc, mentre discuteix samarretes, té un govern empastifat de corrupció fins als mugrons (i m’abstinc d’adjectivar-los, aquests mugrons). En fi, la cosa és tan onírica que les paraules, tant escrites com dites, floten. I, fins i tot, els fets, reals o desitjats, s’esquincen. Quàntic, tot plegat. Tant, que la frontera entre dit i fet s’ha diluït. Que què tenim? República o públic de teatre, eternament entre el mal i la mel. És a dir: continuem fent més poesia o anem a fer pesos i proeses? És hora de gintònic o de tonificar-nos? D’escriure articles o d’articular alguna cosa més grossa?

Aquí fem vagues, sí, tallem carreteres i vies de tren. I qui se’n sorprengui és que no ha entès gairebé res. I també continuem treballant cada dia mentre fem cursos accelerats d’enginyeria jurídica internacional. Maldem per no normalitzar la situació, la repressió, perquè no hi ha res més inquietant i obsolet que resignar-se a ser conformista i amnèsic. I perquè és això que volen ells, perquè és això que han volgut sempre. Que a l’estat a espanyol això de complir el programa electoral no s’estili gaire no hauria de ser problema nostre, sinó seu. Però es veu que no ho és, ni per a ells ni per a la fabulosa Europa, que de tan vella ha esdevingut senil i ha multiplicat els reumes de la història, una vegada més. Per prendre’n bona nota. Que què toca ara? Eleccions? Llistes separades? Tornem-hi: hem de fer de Ken Loach, de Tarantino o de Lars von Trier (o de Tim Burton o de Wim Wenders, diuen per aquí…)? Potser és que no n’hi ha prou de no tenir por; potser cal ensinistrar-la. Les eleccions, d’entrada, no salvaran res ni ningú. Cal anar enllà, un xic més enllà, llavors i l’endemà, contra la foscor, ara més que mai. Perquè entre jugar-se-la i eixugar-se-la hi ha un pas. No la caguem. Pels qui són a la presó, pels qui potser hi aniran i pels qui demà portaran, com cada dia, els fills a l’escola, votin el que votin.

Fem-ho tot i, si cal, fem-ho a poc a poc, però fem-ho sense escatimar res i pel broc gros, encara que ploguin ganivets de punta. Perquè hi tenim molt a guanyar i, arribats a aquest punt, poc a perdre. Fem-ho fi i assenyat, entesos, siguem estratègics, sí, sempre, però aquesta vegada encara més, amb determinació i sense manies. Perquè no volem ni almoina, ni opinió reciclada, ni titulars apocalíptics, ni massatges sinistres de ministres, ni guerra. Volem tota la resta, és a dir, ho volem tot, i que n’aprenguin. L’èpica ens fa trempar, cert, perquè som com som, però ara volem fer-ho, a més de dir-ho. Volem el pa sencer. I tenim paciència, molta, però també tenim gana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor