Enric Saurí: ‘L’associacionisme cultural encara no té un discurs ben travat per a atreure nouvinguts’

VilaWeb

Redacció

22.01.2016 - 06:00
Actualització: 22.01.2016 - 07:23

Autora: Gemma Aguilera

Els sociòlegs Enric Saurí i Marta Rovira són autors de l’estudi Diversitat i integració en l’associacionisme cultural, dut a terme com a primera Beca d’Estudis sobre l’associacionisme cultural català atorgada per l’ENS. Tornaveu en parla amb Enric Saurí, sociòleg de la UAB que desenvolupa la seva activitat investigadora en diversos camps de sociologia de l’educació, la cultura, la joventut i les identitats on està realitzant diferents recerques sobre la llengua.

Quina és la hipòtesi de partida de la investigació Diversitat i integració en l’associacionisme cultural que han dut a terme la sociòloga Marta Rovira i vostè mateix?
Partíem de la hipòtesi que la participació dels nouvinguts en l’associacionisme té un efecte integrador i creador de ciutadania. A partir de la documentació i estudis previs que havíem anat fent al llarg d’aquests anys, érem conscients del potencial integrador que té el tercer sector cultural. És a dir, la lògica de xarxes que planteja aquest associacionisme cultural, que de fet, és un dels més potents que hi ha a Europa, molt vital, modernitzat i en constant dinàmica, permetia que molta gent que s’incorporava a aquest procés d’associacionisme cultural, acabés tenint lògiques d’ascens social i d’incorporació a la societat d’arribada, en aquest cas, Catalunya.

La hipòtesi de treball queda totalment validada?
La hipòtesi queda corroborada. Les persones procedents d’altres cultures i altres llengües que s’acaben incorporant a l’associacionisme cultural català, acaben tenint un rèdit de primer ordre, en el sentit de cohesió social, d’ajuda a adquirir ciutadania, però a la vegada és una gran eina per crear xarxa social, conèixer la llengua del país, entendre el país en què viuen, i finalment, en molts dels casos que s’acrediten, els ajuda a reposicionar-se social i econòmicament. L’associacionisme esdevé un espai en què les xarxes informals permeten que molta gent acabi trobant feina i fins i tot regularitzant la seva situació de residència, etc.

Segueix llegint l’entrevista a Tornaveu, fent clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor