Morera defensa que els parlaments no estatals tinguin veu directa a Europa

  • El president de les Corts recorda que caldrà continuar treballant pel reconeixement de les llengües minoritàries com a llengües oficials i d'ús en les institucions europees

VilaWeb

Redacció

10.11.2018 - 01:50

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, defensarà avui a la reunió plenària de la Conferència de Presidències de Parlaments Autonòmics (COPREPA), que es fa a les Corts d’Aragó, que els parlaments no estatals de les regions europees tinguin més pes i protagonisme en la presa de decisions en el context europeu. És a dir, tenir veu directa.

Morera ha presentat una esmena a la Declaració de Saragossa, que encara s’ha de consensuar, que va en connexió amb el parer del president del Comitè Europeu de les Regions, Heinz Karl-Lambertz respecte a la continuació i millora de les polítiques de cohesió. Morera considera que les assemblees legislatives de les autonomies i regions europees tenen ‘una connectivitat directa amb la ciutadania i amb la realitat dels pobles que representen’, cosa que s’hauria de traduir en ‘una veu directa i poder de decisió a la Unió Europea’.

Pel president de les Corts, que polítiques europees com la PAC o la distribució de fons i subvencions de la Unió siguin només funció dels governs estatals pot portar a desigualtats, com ha passat amb els acords d’importacions de cítrics que han perjudicat seriosament els llauradors valencians al començament de la temporada. Per evitar aquestes situacions contraproduents i que ‘generen tensions i rebuig de la ciutadania cap al procés de construcció europea’, el president reitera que s’ha de tenir en compte les regions, tant els òrgans executius com els legislatius.

Durant la trobada, Morera també informarà de les conclusions del grup europeu que coordina sobre la diversitat cultural i lingüística a la Unió. ‘Les aportacions que hem rebut de parlaments, universitats i col·lectius d’experts de molts països han estat molt profitoses, demostren que hi ha un interès real per a preservar i potenciar aquesta diversitat que enriqueix molt Europa i caldrà continuar treballant pel reconeixement de les llengües minoritàries com a llengües oficials i d’ús en les institucions europees’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor