Enric Duran, empresonat per la justícia francesa després de dotze anys d’exili

  • L'acusen d'un delicte d'emblanquiment de capital per haver executat, suposadament, intercanvis entre l'euro i les criptomonedes

VilaWeb
Redacció
24.09.2024 - 15:01
Actualització: 24.09.2024 - 17:40

Enric Duran, conegut com el “Robin Hood català”, ha estat empresonat per la justícia francesa després de dotze anys d’exili, segons que ha avançat la Directa. Duran va robar mig milió d’euros als bancs després d’haver demanat crèdits a prop d’una quarantena d’entitats financeres, i feia dotze anys que vivia en la clandestinitat.

L’acusen d’un delicte d’emblanquiment de capital per haver executat, suposadament, intercanvis entre l’euro i les criptomonedes amb algú que havia aconseguit els diners de manera fraudulenta. Per això, Duran considera que els tribunals francesos criminalitzen les operacions amb criptomonedes. En un escrit que va redactar Duran mateix i al qual ha tingut accés la Directa, afirma que ell desconeixia l’origen dels diners: “El client em va mentir dient que volia invertir en bitcoin els ingressos del seu negoci de comerç electrònic. Les mentides van continuar fins al final.”

El passat 12 de juny, Duran va ser empresonat de manera preventiva al centre penitenciari d’Osny-Pontoise, a 40 quilòmetres de París. Després de tres mesos i mig a la presó, el 27 i 30 de setembre haurà de declarar als tribunals de justícia de Nanterre.

Una figura mediàtica

Fa dos anys, Anna Giralt va presentar el llargmetratge Robin Bank, en què es retrata la recerca de Duran fins que el troben i poden parlar-hi. La directora volia reflexionar fins on estem disposats a arriscar-nos per allò que creiem. De fet, la idea va néixer el 2019, després dels disturbis de la sentència del procés, moment en què Duran va tornar a aparèixer als mitjans fent una crida a la desobediència.

Duran, nascut a Vilanova i la Geltrú el 1976, defensava la seva acció i tenia la voluntat de tornar a Catalunya en llibertat, segons que va explicar en una entrevista al Punt Avui l’any 2015.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor